KOLUMNE

Partijski jastreb

Denis Zvizdić

M. Aš.

27.8.2015

Iako je na jedan od najvažnijih događaja za BiH u godini, bečki samit, otputovao bez ikakvih rezultata otkako se nalazi na čelu Vijeća ministara BiH, za Denisa Zvizdića očito je najvažnije šta o njegovom radu misli Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

O tome svjedoči i Zvizdićeva izjava, dan uoči puta u Beč, u kojoj je novinarima precizirao da je „njegova politička stranka zadovoljna radom Vijeća ministara BiH i njegovim radom“.

Zvizdiću je, umjesto jasnih odgovora građanima BiH koje zastupa i kojima treba položiti račune za svoje mizerne rezultate na čelu državne vlade, glavna briga kako će na njegov rad gledati stranka koja je 25 godina u vlasti i koja je najveći kočničar na putu BiH ka Evropskoj uniji. Zaboravni Zvizdić očito je smetnuo s uma da je SDA ugrozila evropski put BiH, dovela građane na prosjački štap, uzrokovala najvišu stopu nezaposlenosti, kriminala i korupcije.

Ovaj odani kadar SDA, umjesto da u Parlamentu BiH predloži ključne reformske zakone, strategiju zapošljavanja, zadovoljava se stranačkim tapšanjem po ramenu, stavljajući tako interes stranke ispred interesa građana i države.

Uostalom, od feudalnog „reformiste“ teško je očekivati bilo šta više. Građani su davno prepoznali da je on dio čamparizovane SDA kojoj je borba za bolji život bh. građana na posljednjem mjestu.