KOLUMNE

"Poštenjačina" Bosić

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

27.8.2015

U ovih dvadesetak poslijeratnih godina od nosilaca vlasti u BiH naslušali smo se svakojakih „mudrosti“. Bilo je tu onih čija nas je glupost mjesecima zabavljala, bilo je i onih smiješnih, drskih, ponekad i pametnih, ali onih iz kojih štrca pokvarenluk, da budemo pošteni, bilo je najviše.

Tako ovih dana „mudrac“ Mladen Bosić, predsjednik SDS-a (uh!), na sve strane bljuje poštenje, tvrdeći da se politika njegove stranke „kosi s politikom SBB-a“ te da za tu stranku nema mjesta u Vijeću ministara, čiji je dio njegov SDS. Kako izvali, SDS mu orijentiran na poštenje! Samo ne reče od kada ta orijentacija datira! 

Svjestan da bh. javnost odavno traži odgovore na pitanja ko su likovi koji su, posebno u ime Bošnjaka, krenuli da prave vlast sa SDS-om Mladena Bosića, čiji je politički guru Radovan Karadžić, s cijelom svitom ratnih zločinaca i poratnih profitera, uglavnom osnivača te stranke, danas iza zatvorskih rešetaka, Bosić je ovih dana, u strahu od vlastite biografije, požurio da toj istoj javnosti održi slovo o poštenju. Svašta!

Pa nije valjda da Bosić misli da u BiH niko ne zna kada je on upisan u politički rodoslov SDS-a, partije pod čijom je zastavom počinjen genocid nad Bošnjacima, ubijano, pljačkano, u grobnice i u logore trpano sve što njima nije pripadalo. Zna se, sve se zna, pa i to šta je radio Bosić dok su Karadžića lovili po Brčkom, Bijeljini, Palama, Zvorniku...  

To s kim Mladen Bosić i njegova partija ne žele u vlast, za život građana BiH potpuno je nebitno. Ono što brine jeste ko to, nakon svega, može i hoće s njima da pravi vlast!