LIFESTYLE

PITANJE O MEĐUNOŽJU Da li vagina može da se smanji od manjka seksa?

Zablude o ženskom polnom organu

(Mi. K.)

26.8.2015

Kad je riječ o polnim organima, postoji mnogo zabluda koje nas zbunjuju, ali i zabrinjavaju jer nismo sigurni da li je nešto normalno ili ne.

Izgled polnih organa za žene je oduvijek bio tabu tema pa ih je često sramota da nekoga pitaju ono što su načule, što ih trenutno muči ili za šta strahuju da može da se dogodi njihovom međunožju.

Jedna od takvih nikad dokazanih teorija je i ona da se ženi koja nema seks u dužem vremenskom periodu, vagina vremenom sužava zbog čega, kada prvi sljedeći put sa nekim ode u krevet, odnos za nju veoma bolan.

Ukoliko duže vrijeme niste imale dečka i plaši vas da to i vama može da se dogodi, vrijeme je da odahnete jer stručnjaci kažu da ovo uopšte nije tačno.

- Mnogi misle da žene koje su generalno manje seksualno aktivne imaju i užu vaginu, dok one koje svakodnevno upražnjavaju seks imaju opuštenije vagine koje ne mogu da pruže dovoljno zadovoljstva muškarcima. Međutim, ovo uopšte nije tačno - objašnjava ginekolog dr Dženifer Vajder, žena koja radi kao stručna savjetnica brojnih ženskih magazina.

Ova doktorka kaže da su mišići oko vagine prirodno elastični, pa se nakon svakog seksualnog odnosa vraćaju u pređašnje stanje, te da količina seksa ne utiče na širinu i veličinu vagine.

Vagina zapravo pretrpi samo dve velike promjene. Prvi put nakon porođaja, ali se nakon šest meseci vrati u prvobitno stanje (ponekad je potrebno i malo više vremena, ali se ipak vrati) i drugi put kada žena dođe u neke zrelije godine.

- Što je žena starija, to je nivo njenih polnih hormona niži i to je potpuno prirodan proces. Zbog toga se zidovi vagine, odnosno njeni mišići opuštaju i postaju manje elastični. Ipak, ni tada situacija nije dramatična jer postoje Kegelove vježbe koje zatežu vaginalne mišiće i tako "podmlađuju" vaginu - objašnjava dr Vejder.

Prema njenim riječima ako žena tokom odnosa ima osjećaj da joj je vagina “uža”, to nije zbog toga što dugo nije imala seks, već zato što vjerovatno nije dovoljno vlažna. Ovaj problem se može jednostavno riješiti dužom predigrom ili upotrebom lubrikanata, piše "Kurir".