BIH

KRIVE VLADAJUĆE STRUKTURE Tuzlanski radnici još jednu noć provode pred zgradom Vlade TK

Nezadovoljni članovi Sindikata solidarnosti

M. Ahmedić

27.8.2015

20:50 Obespravljeni radnici će već drugu noć će dočekati pod vedrim nebom. Kazali su da, ako treba, noćima će biti ispred Vlade TK, ali neće otići dok se ne ispune njihovi zahtjevi. 

Za sve krive vladajuće strukture, a posebno Vladu TK, sudove i tužilaštva, koji sporo, ili nikako, ne rade svoj posao. 

share2015-08-27-5b9556d39c7eb5f2d168136081cc10162be491c87f95725e9d1bc0f8ff97937c-picture

Meliha Stefulj na protestima pred Vlladom TK

Upravo se spremam za spavanje u ovom šatoru. Bitno je da nije hladno - kazala je radnica Tuzla-kvarca Meliha Stefulj. 

12:10- Premijer Bego Gutić je kazao da je prvi zahtjev o koncesiji "Tuzla kvarca" trenutno obustaviljen zbog afere koja je bila u ovoj firmi. Tužilaštvo TK podiglo optužnicu protiv odgovornih u toj aferi.

- U vrijeme kada smo mi dodijelili koncesiju "Tuzla kvarcu" nismo imali sve činjenice koje se tiču ove firme, zatim smo kada je podignuta optužnica protiv odgovornih, morali staviti koncesiju van snage Što se tiče drugog zahtjeva o "Polisemu", to je do stečajnog upravnika - kazao je Gutić.

Treći zahtjev je "Borac Banovići", prema riječima Gutića je u nadležnosti Vlade FBiH, a ne u njihovoj.

- Ono što znam da oni intezivno rade na uvezivanju radnog staža za 30 radnika, a uz to bi dobili i zdravstveno osiguranje. Sindikat solidarnosti, koji zastupa ove radnike zloupotrebljava ih. Tanović i Kopić se više bave političkim nego sindikalnim djelovanjima - kazao je Gutić.

On je dodao da što se tiče ovog vikend naselja ispred zgrade Vlade, danas će biti upućen zahtjev inspekciji grada Tuzle da u skladu sa zakonom riješi ovaj problem.

- Evo bez Sindikata solidarnosti neka svako pita radnike da li mi njih zloupotrebljavamo. Oni su se javili i učlanili kod nas, kako bi zatražili pomoć. Gutić hoće da stvori policijski kanton i pravi sjevernu koreju. Kim Jong – Kukić i Kim Jong – Gutić. Odavde ne idemo mogu nas otjerati samo silom – kazao je Kopić.

10:00 Radnici su prenoćili i još uvijek su ispred Vlade TK, gdje nastavljaju sa svojim protestima, do ispunjenja svojih zahtjeva i u tome će biti kako kažu istrajni do kraja.

radnici-12

Radnici prenoćili ispred Vlade TK

Premijer Bego Gutić je prilikom dolaska u zgradu Vlade TK iz automobila se na trenutak obratio radnicima.

- Istračao je iz automobila i samo kazao "da ono što Sud treba riješi, on se u to ne petlja", te da će on raspustiti policiju koja je ispred zgrade Vlade, kao i da mi odemo odavde. Također je kazao da Sindikat solidarnosti obmanjuje radnike Kvarca i da smo mi Udruženje građana. Nas baš zanima kako je nastao Sindikat policije, nego na osnovu Udruženja građana. Nakon ovoga je kazao je da  njegov razgovr sa nama završen i otišao. Neka mu bude jasno da mi nećemo otići, dok ne ispune ovo što tražimo - kazao je Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Premijer Gutić je zakazao konferenciju za medije u 11 sati, a vezanu za sve probleme radnika.

20:20 Nakon cjelodnevnog boravka ispred zgrade Vlade radnici su odlučili održati svoje prošlosedmično obećanje da će prenoćiti pod vedrim nebom, što će i učiniti.

U večernjim satima podršku obespravljenim radnicima pružili su i radnici tržnice Živinice, Tuzla taxi i Dramaring. Iz restortana Dramaring radnicima je poslata večera, a kafu i napitke su im osigurali stanari okolnih zgrada, koji su također ružili podršku obespravljenim radnicima. 

- Radnica sam Tuzla kvarca, do zadnje minute nećemo odustati, dok nam se ne ispune naši zahjevi a to je vraćanje koncesije. Vlada koja nam ju je prvo dala, a potom odmah oduzela. Nez koncesije ne možemo raidti. Tražimo pravo na rad. Zar je to zločin. Do sada nam se niko nije obrati, a izgleda i da ne namjeravaju. Mi ćemo ako treba ovjdje bit noćima - kazala je Ivana Štefulj.

- Drugi zahtjev jetaj da vlada povuče 600.000 KM sa računa Polihema u stečaj kako bi se od tih para izvršilo uvezivanje radnog staža radnicima, kao i radnicima Poliokema da sud ispoštije svoje presude, a to su izvšne, pravosnažne i popisane imovine na radnike - kazao je Enes Jaganjac predstavnik radnika Poliokema.

Treći zahtijev koji su članovi Sindikata solidarnosti traže jeste da se osigura radnicima Borca iz Banovića, jer je Novalić prije sedam dana obećao da će to ispuniti. Slagali su, samo lažu - kazao je Enes Tanović zamjenik predsjednika Sindikata solidarnosti TK.

Svi ovi zahtjevi koje radnici traže datiraju više od godinu dana, a Vlada se oglušila od svega, a posebno od nas radnika.

Ogorčćeni su i radnici hotela Tuzla jer su dobili informaciju da je donešena presuda protiv radnika.

- Korumpirani sud u Tuzli danas je donio presudu na štetu radnika hotela. Zato mi nakon  ovih protesta diđžemo šatorsko naselje ispred Općinskog suda u Tuzli. U ratu sam ostao bez ruke, a za ovakvu državu je sigurno nisam dao. A ovakvo ponašanje vladajućih struktura nismo zaslužili - kazao je Esad Ćosić, bivši radnik hotela Tuzla.

13:35 Dok se odmaraju, radnici jedu šljive za koje su u šali kazali da su dobili od premijera Bege sa Sajma šljiva, kako bi se razgalili dok se on ne vrati. 

- Ovo je sramota i odmazda Vlade prema našoj firmi, jer smo prijavljivali korupciju i mito. Trebali su nas štititi, a sada štite osinje gnijezdo koje smo razotkrili - kazala je Meliha Štefulj, radnica "Tuzla-Kvarca".

11896471-10207339466347300-5925530817843180581-o

Foto: M. Ahmedić (Radnici odmaraju i jedu šljive)

13:15 Radnici su dosad postavili dva šatora, a sad, kako kažu, odmaraju, pa će poslije nastaviti sa montiranjem ostalih šatora.

13:00 Kako javlja "Avazov" reporter, upravo je Komunalna inspekcija došla pred zgradu Vlade TK kako bi spriječili postavljanje šatora. 

- Odmah su nam poslali inspekciju. Navodno smetamo građanima. Mi smo sigurni da to nije tačno jer su nas građani oduvijek podržavali. Inspektori su došli i odmah otišli. Samo nam pokazuju kako su brzi kada treba doći tamo gdje ne treba, a gdje treba, na to godinama čekamo - kazao je Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

11894468-10207339356064543-433103751087259056-o

Foto: M. Ahmedić (Komunalni inspektori razgovaraju sa radnicima)

12:30 - Premijeru Begi Gutiću (SDA) važniji je gradačački Sajam šljive, nego radnici čije firme gura u propast. Bitno je da je više od 200 policajaca upregnuo da mu čuvaju zgradu. Nema veze, vratit će se Bego, a do tad ćemo postaviti šatore. Upravo ih montiramo - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

11874988-10207339182660208-4878145872143030230-o

Foto: M. Ahmedić (Kopić: Postavlja šator)

11:20 Kako javlja "Avazov" reporter, radnici su upravo prikupili novac za hranu za ručak. Kažu da su odlučni u svojim nakanama, a kako im se niko iz Vlade TK još nije obratio, odlučili su razapeti šatore ispred zgrade ove institucije. 

11:00 Esad Ćosić, bivši radnik hotela "Tuzla" kazao je da daje podršku svim radnicima, a naročito "Tuzla-Kvarcu", kojima je Vlada dala koncesiju, a potom odmah oduzela.

11884631-10207339037496579-1970374669324539604-o

Foto: M. Ahmedić (Ćosić: Ostao bez ruke u ratu)

- Evo za šta sam se borio. Ostao sam bez ruke u ratu da bih sad spao na mrvice hljeba, a ako se predstavnici vlasti nastave ovako ponašati, oduzet će nam i te mrvice - kazao je Ćosić.

10:25 Radnici propalih tuzlanskih firmi stigli su pred zgradu Vlade TK, koju osigurava veći broj službenika Ministarstva unutrašnjih poslova TK. S jedne strane zgrade su i pripadnici specijalne jedinice u pripravnosti.

Radnici uzvikuju da "više ima policije ispred Vlade, nego što je došlo radnika". 

09:47 Obespravljeni radnici propalih firmi sa područja tuzlanskog kantona, članovi Sindikata solidarnosti, i danas su se okupili ispred Suda i Tužilaštva TK odakle su krenuli prema zgradi Vlade TK, gdje će nastaviti sa protestima.

Radnici su prošle sedmice najavili da su nestrpljivi i da više ne mogu gledati vlast i predstavnike pravosudnih institucija kako ih ignoriraju svake srijede kada oni izlaze na ulice zbog neprocesuiranja predmeta vezanih za privredni kriminal.

- Imali su roka sedam dana da vrate koncesiju za eksploataciju pijeska firmi „Tuzla-Kvarc“, kao i da povuku 600.000 KM sa računa firme „Polihem“, kako bi se radnicima uvezao radni staž, te da obezbijede zdravstvo radnicima firme „Borac“ iz Banovića. To nisu uradili i zato mi, kao što smo i najavili, idemo pred Vladu TK i nećemo se maknuti dok ne ispune naše zahtjeve. Postoji mogućnost da ćemo i prenoćiti – kazao je Enes Tanović, zamjenik predsjednika Sindikata solidarnosti.