BIH

Odgađa se razmatranje izmjena zakona koji bi, na prijedlog SBB-a, donio uštede u budžetu

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

S. D.

25.8.2015

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH produžila je danas za 10 dana amandmansku fazu za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost(SBB) Damir Arnaut.

To znači da se o ovom prijedlogu zakona neće raspravljati na sjednici Predstavničkog doma PSBiH,u četvrtak iako je uvršten ranije na dnevni red.

Ovim prijedlogom predviđeno je ukidanje naknade licima zaposlenim u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana lica, za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima koji obavljaju u toku radnog vremena.

Arnaut, koji je kao predlagač prisustvovao sjednici Komisije izrazio je negodovanje zbog kako je kazao još jednog produženja roka ili „kupovine vremena“ koje odgađa usvajanje i primjenu ovog zakona čime bi se ostvarile ogromne uštede u budžetu institucija BiH.

Mirsad Isaković,član Komisije iz SBB-a, bio je protiv produženja amandmanske faze za ovaj zakon. Isaković je podsjetio da poslanici te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, nisu mogli uložiti ni jedan amandman na Zakon o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, koji je usvojen po hitnom postupku, a u ovom slučaju se ponovo produžava rok za amnadmane na priejdlog zakona koji bi trebao omogućiti uštede. Također, Isaković je uputio primjedbu Vijeću ministara da Komsiiji nisu dostavili mišljenje o amandmanima na ovaj prijedlog zakona, iako su o njima raspravljali 30. jula.

Inače, na sjednici je razmatran amandman poslanika SDA Salke Sokolovića i Amira Fazlića da se zakonom obuhvate svi članovi upravnih i nadzornih odbora bez obzira da li su nosioci funkcija u institucijama BiH.Dopunu amandmana i produžetak roka za podnošenje amnadmana tražila je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Arnaut je ocijenio da je amandman dvojice članova SDA neprovodiv za lica koja ne rade u institucijama BiH, a angažovani su u raznim komisijama i drugim tijelima, odnosno dolaze iz akademske zajednice BiH.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul iz HDZ-a BiH ocijenio je da produžavanje amandmanske faze treba da spriječi diskriminaciju i da bude provodiv.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 22. jula u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.