BIH

Izetbegović: SBB je dobrodošao u koaliciju na federalnom nivou

Održana sjednica Kolegija SDA

M. Aš.

24.8.2015

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima nakon sjednice Kolegija ove stranke da će se vrlo rado odazvati pozivu lidera SBB BiH Fahrudina Radončića na razgovor o koaliciji.

Izetbegović je pojasnio da će SDA, također, vrlo rado prihvatiti i SBB BiH na federalnom nivou, a zbog, kako je precizirao, prestanka konflikta, stabilizacije u zemlji, te reformskih zakona.

- Proširena koalicija, koja bi nam dala jednu stabilizaciju, sasvim je dobrodošla i vrlo rado ćemo pristati na nju. Tu je dobrodošao i SBB BiH, jer bismo dobili dvotrećinsku većinu i pojačan koalicioni kapacitet. Na federalnom nivou bi dobro došlo da imamo SBB i HDZ 1990 u vlasti - smatra Izetbegović.

Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, naveo je da SDA ostaje pri ranije potpisanom sporazumu sa Savezom za promjene i Demokratskom frontom, te da nije siguran da li će DF napustiti koaliciju na državnom nivou.

Na pitanje novinara kada bi mogao razgovarati sa Radončićem, Izetbegović je rekao: "Što prije, i vrlo rado ću se odazvati pozivu Radončića".