REGION

Rusi rasprodaju svoje nekretnine u Crnoj Gori i bježe glavom bez obzira!

Rivijera u Budvi više nije raj za građevinare

Autor:(A. Vr.)

24.8.2015

Stanove i vile kupovali su po cijeni od 3.000 do 8.000 eura, a sada ih prodaju po 1.600 eura po kvadratnom metru. Budva, crnogorska turistička meka, više nije što je 2007. bila. Rusi masovno rasprodaju svoje nekretnine, a novoizgrađeni stanovi i vile teško se prodaju.

Rivijera u Budvi više nije raj za građevinare. Prethodnih godina vlasnici agencija imali su pune ruke posla, mahom s ruskim kupcima, kojima cijena nije bila problem. Iako je i ove godine općina Budva izdala pozamašni broj građevinskih dozvola, pitanje je kome će, po cijeni od 1.600 eura za kvadrat, prodavati novoizgrađene objekte.

"Zaboravio sam već kada je neko došao u agenciju s, recimo, 100.000 eura, da bi kupio nekretninu", kaže Dušan Ranković, vlasnik agencije za prodaju nekretnina, za Večernje novosti. 

europemediterraneanmontenegrocon-mnemontenegrodes-002760budvares-002766

Najatraktivnije su vile u blizini plaže Jaz, u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200 hiljada do 300 hiljada eura. Porez na nekretnine jedan je od razloga zašto iz Crne Gore odlaze kupci. Ekonomska kriza i nerealno visoke cijene nekretnina, kao i veliki broj novoizgrađenih objekata razlog su pada prodaje.

"Nedavno mi se požalio jedan Rus, koji ima 7 stanova, da ih sve prodaje. Kupio ih je po cijeni od 3.500 eura po kvadratu, a sada ih prodaje za 1.600. Nakupilo mu se 25 hiljada eura poreza pa je odlučio sve prodati", rekao je stanovnik Budve.

Kupaca je, dakle, malo, a stanova puno. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je još jedan razlog: nerealneo visoke cijene koje su vrijedile prije dvije-tri godine su odbile i one koji bi htjeli trgovati.

U Budvi ističu da je neizvjesno kada će situacija biti bolja. Ali, pojedinci i dalje tvrdoglavo drže cijene koje nema ko platiti. I, što je posebno zanimljivo – i dalje grade.

Sudeći po broju građevinskih dozvola koje je općina Budva izdala investitorima u zadnje vrijeme, na jesen će započeti gradnja mnogih novig objekata. Uz same ceste i parkove.

budva plaza