BIH

PREKO KASTELA DO FERHADIJE Pogledajte sve ljepote Banje Luke u 4K rezoluciji!

Video koji vrijedi pogledati

Autor:A. Vr.

24.8.2015

 

Banja Luka je jedan od najljepših gradova u našoj državi, a novi timelapse video otkriva njenu posebnost u horizontalnoj rezoluciji od 4.000 piksela.

Nakon Hvara, Sarajeva, Mostara i Budimpešte, YouTube kanal "Cities in 4K" poslao je svoju ekipu u Grad na Vrbasu.

Film je snimio i montirao Amir Kulaglić prikazujući znamenitosti lijepe Banje Luke kao što su Trg Krajine, Kastel, Ferhadija i Gospodska ulica.

Podsjetimo, Banja Luka je grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten na rijeci Vrbas. Po veličini je drugi grad u cijeloj BiH, a mnogi ga smatraju jednim od njenih najljepših gradova. Upravno je središte RS-a te privredni i kulturni centar ovog dijela Bosanske krajine.

U 1. vijeku nove ere Rimljani su osvojili područje Banja Luke, koje je tada bilo naseljeno uglavnom pripadnicima mezejskih Ilira. Ovo područje je u potpunosti bilo u sastavu rimske privincije Ilirikum, a današnji grad Banja Luka bio je smješten na putnom pravcu koji je vodio od Dalmacije do Panonije, odnosno od Salone do današnje Bosanske Gradiške. Današnja tvrđava Kastel u centru grada u to vrijeme koristila se kao rimska vojna utvrda.

Slaveni su naselili Balkan i područje današnje Banje Luke u 6. i 7. vijeku, a u ovo doba, iz kojeg generalno postoji veoma malo pisanih tragova, sagrađeno je nekoliko tvrđava u dolini rijeke Vrbas. Najranije slavensko naselje zvalo se također Vrbas, koje se prvi put spominje 1320. Banja Luku kao naseljeno mjesto pod ovim imenom prvi put pominje 1494. godine hrvatsko-ugarski kralj Vladislav. Samo ime znači "Banova livada", a potječe od riječi "ban" i "luka", (što je značilo područje blizu vode). Ne zna se o kojem se banu i livadi radi.

Bosanski franjevci naselili su područje Banje Luke još u 14. vijeku, te su u naselju Petričevac, nedaleko od centra grada, 1378. izgradili i prvi franjevački samostan u ovom dijelu Bosne.

Pogledajte video i uvjerite se sami kako je lijepa Banja Luka: