BIH

BOSANSKA GRADIŠKA Otac zlatnog košarkaša Srđana Kočića dobio otkaz na poslu

Prijem kod načelnika Latinovića izazvao kontroverze

B. G.

23.8.2015

Načelnik općine Bosanska Gradiška Zoran Latinović upriličio je prijem zlatnih kadetskih košarkaša BiH Srđana Kočića i Nikole Đakovića, koji su došli u pratnji svog prvog košarkaškog učitelja Vlade Todorovića. Nakon laskavih riječi načelnik je zlatne košarkaše darivao novčanom nagradom, a oni su njemu zauzvrat poklonili dres.
    
Nova većina

Dio građana ovaj čin prvog čovjeka općine smatra opravdanim i sasvim dovoljnim prema zlatnim košarkašima iz Nove Topole. Ali, postoji i druga strana medalje. Dragan Kočić, otac zlatnog košarkaša Srđana, petog marta ove godine, iako je bio stalno zaposlen, dobio je otkaz u Komunalnom preduzeću „Vodovod“ u Bosanskoj Gradišci. 

Ovaj hranilac peteročlane porodice, električar po zanimanju, dobio je otkaz jer se njegov brat Dušan Kočić drznuo da kao odbornik istupi iz skupštinske većine i priključi se novoj većini. 
    
- Moj brat, iako zaposlen na neodređeno vrijeme, dobio je otkaz bez ikakvog razloga. I to baš na dan kad mu je rođendan. Ustvari, kažnjen je zbog mene jer sam se drznuo da napustim tu skupštinsku većinu zajedno s još trojicom odbornika da bismo formirali novu većinu. Pritisak se vrši i na mene, i to mjesecima. Ali izdržat ćemo, u nama je sportski duh - kaže Dušan Kočić, stric zlatnog Srđana Kočića.
    
O ironičnosti prijema i o težini laskavih riječi, govori i činjenica da bosanskogradiški košarkaši ne mogu svoje utakmice igrati u gradu na Savi, već moraju biti domaćini u susjednim gradovima. Bosanska Gradiška nema sportsku dvoranu. 

Njena izgradnja je započela, ali ju je postojeća lokalna vlast prekinula. Već tri godine je građevina sportske dvorane bez radnika i predstavlja ruglo na ulazu u grad. 

Načelnik Latinović je na prijemu mladim košarkašima obećao da će se narednog mjeseca sastati s predstavnicima javno-privatnih partnera u izgradnji sportske dvorane, ali malo ko u to vjeruje.

nacelnik-latinovic-sa-zlatnim-kosarkasima-2

Načelnik Latinović sa zlatnim košarkašima
    
Sramota za grad

- Sportska dvorana u ovakvom izdanju je sramota za ovaj grad. Čim se odblokira lokalna vlast, profunkcioniše Skupština opštine i novoimenovani kadrovi dođu na svoje mjesto, otpočet ćemo niz investicija, a među njima je i sportska dvorana. Nema štednje na mladim ljudima. Dosta je izgovora da je ova vlast za tri godine vratila 10 miliona kredita. Mora se živjeti i u ovoj 2015. - rekao je dr. Tihomir Mihajlović, ljekar, humanista i trenutno najpopularniji lokalni političar koji je, također, na svojoj koži osjetio „rad“ aktuelne vlasti u Bosanskoj Gradišci.
    

Izvor talenata

Bosanska Gradiška je oduvijek važila za izvor košarkaških talenata. Đaković i Kočić, i pored veoma teških uvjeta, sigurno koračaju stopama slavnog sugrađanina Ratka Varde. I oni će vrlo brzo postati uzor plejadi novih asova.