REGION

PREPLAVLJENA STANICA U ĐEVĐELIJI Stiglo više od 5.000 imigranata, organiziran prijevoz autobusima prema Srbiji

Hladnu noć proveli na pruzi

Redakcija

22.8.2015

22:15 Organizirano je 7-8 autobusa privatnih prijevoznika da prevezu dio imigranata na makedonsko-srbijansku granicu. Makedonski mediji pišu da se nakon dugo vremena neko napokon sjetio da se izbjeglice, osim vozom, mogu prebaciti do druge granice i organiziranim prijevozom autobusima. Nažalost, autobusna povorka mogla je primiti svega 300 izbjeglica u toj turi. Prema informacijama sa mjesta događanja u željezničku stanicu u Đevđeliji pristiglo je više od 5.000 izbjeglica.

21:55 Više od 1.500 izbjeglica iz Sirije, koji su tri dana proveli na ničijoj zemlji, ušlo je danas u Makedoniju, u čemu ih policija nije sprječavala ni na koji način.

Tokom dana makedonska policija je šok-bombama i pendrecima pokušavala da spriječi stotine izbjeglica da probiju bodljikavu žicu na granici, ali je uvečer pustila sve migrante da uđu u zemlju, prenosi AFP.

Oko hiljadu migranata je ranije danas na dva mjesta probilo kordon policije na makedonsko-grčkoj granici i veći dio njih je uspio da se domogne Đevđelije.

Policijski kordon su migranti probili na mjestima gdje nema bodljikave žice, javio je reporter Tanjuga. Policija je neke od njih uspjela da vrati, ali je većina prošla, iako su sigurnosne snage upotrijebile šok bombe.

15:53 Hladno vrijeme, kiša i vjetar, danas su dodatno povećali dramu izbjeglica na makedonsko-grčkoj granici, nedaleko od prijelaza Bogorodica, nasuprot grčkom Evzoni.

Na ničijoj zemlji, gdje je u ovom trenutku oko hiljadu izbjeglica, među kojima je mnogo djece, situacija je veoma teška, što dodatno pojačava nervozu migranata koji se nalaze u blatu i okruženi velikom količinom đubreta, javlja reporter Tanjuga sa mjesta gdje se izbjeglice.

Policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa migrantima, koji pak traže da novinari isključe kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.
Izbjeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dječji plač.

Plaču mala djeca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.

Incidenata nema, ali uslovi za njihov boravak na ničijoj zemlji su veoma loši. Na raspolaganju imaju desetak montažnih toaleta i cisternu s vodom. Među migrantima su i jedna reportažna kola, stranih registarskih tablica.

Volonteri UNHCR-a im dijele hranu, a pripadnici makedonske policije tvrde da se, upravo u tim trenucima, kada su prisutni i predstavnici nevladinih organizacija, migranti pretvaraju i pokušavaju da predstave svoju dramu većom nego što ona objektivno jeste.

Policajci tvrde i da će svi migrant biti propušteni, te da su oni tu da bi spriječili stampedo. Cijeli prizor dodatno potresnim čine stalne molbe starijih i djece da im se omogući prolaz.

Pripadnici policije sa štitovima povremeno utočište od nevremena nalaze u improviziranim šatorima. Na terenu je i jedno vozilo za razbijanje demonstracija. 

14:55 Imigranti su u jednom trenutku izveli masovni proboj kroz žicu, njih oko 200 do 300, na što je odgovoreno šok bombama i suzavcem. 'Ovo je izmaklo kontroli', kaže Danka Derifaj.

Kako javlja Danka Derifaj reporterka Dnevnika Nove TV, koja se nalazi na granici sa snimateljem Mišom Maodušom, situacija na terenu je sve lošija.

"Ljudi ne žele više ništa, ne žele ni čokoladice, ni vlažne maramice ni hranu, ni ostale potrepštine koje su uzimali proteklih dana. Žele samo da im neko uzme djecu. Počeli su ih prebacivati preko žice, pa djeca dalje trče sama. Okruženi smo tu većim brojem djece koja su prebačena preko žice, a niko ne zna što da radi s njima. UNHCR je nemoćan", kaže nam Danka, te dodaje kako svako nekoliko minuta neko kolabira, pa ga prihvaća Crveni križ s makedonske strane granice.

"Upravo izvlače jednu djevojčicu, a prije nekoliko minuta izvukli su jednu djevojku s kojom je bio mladić koji je histerično vikao, jedva su ga smirili", kaže Danka.

13:30 Bugarska vojska će se rasporediti na granici sa Makedonijom i Grčkom, zbog alarmantne situacije sa migrantima. Bugarsko Ministarstvo odbrane predložiće konrektne mjere da bi bugarski MUP mogao da obezbijedi državnu granicu, javili su makedonski mediji.

Makedonija je u četvrtak, 20. avgusta, zbog velikog priliva migranata proglasila vanredno stanje u pojasu južne i sjeverne granice, sa Grčkom i Srbijom. Prema procjeni makedonskih vlasti, u pograničnoj zoni Igumeni na makedonsko-grčkoj strani trenutno se nalazi oko dvije hiljade migranata.

893340-01-02

Iz makedonskog grada Đevđelija od jutros su u pravcu prelaza Tabanovce na granici sa Srbijom upućena dva voza sa oko 600 migranata. Prema najavama, tokom današnjeg dana biće vanrednih linija da bi se izašlo u susret migrantima sa Bliskog istoka koji žele preko Makedonije i Srbije da dođu do NJemačke i neke druge zemlje EU.

U toku jučerašnjeg dana iz Đevđelije ka Tabanovcu upućeno je pet vozova sa migrantima. Situacija na makedonsko-grčkoj granici je mirna. U Makedoniji je tokom prethodna dva mjeseca podneseno više od 40.000 zahtjeva za azil migranata koji dolaze sa Bliskog istoka i afričkih zemalja.

12:01  "Nikoga nije briga za nas. Sjedimo ovdje, spavamo ovde, bez hrane, bez vode, bez ičega. I mi smo ljudska bića, i mi patimo. Mislite na našu djecu".

Ovako, drhtavim glasom, sa dejtetom u naručju, govori irački migrant, poslije jučerašnje drame na makedonskoj granici kada je minimum desetoro migranata povrijeđeno u pokušaju da pređu na teritoriju Makedonije. Makedonska policija je tom prilikom upotrijebila suzavac i šok bombe.

"Ne znam zašto nam ovo rade. Nemam pasoš, niti bilo kakva dokumenta. Ne mogu da se vratim, nemam gdje da odem. Ostaću tu do kraja", kažeMuhamed Vahid, izbjeglica iz Iraka.

Britanski Guardian prenio je izjavu mladog izbjeglice koji je uspio da dođe u Đevđeliju:

"Bilo koja država je bolja od moje države. Moja država je u ratu, nema budućnosti, samo ubijanje", kaže ovaj mladić.

Za to vrijeme, mještani pokušavaju da zarade na njihovoj muci. U medijima su se pojavile informacije da im lokalno stanovništbvo za deset eura prodaje šest flaša vode. Isto tako, neki stanovnici Đevđelije okrenuli su se švercu ljudi, pa za 50 eura švercuju izbjeglice sa terotorije Grčke u Makedoniju.

Makedonska policija propustila je juče popodne grupu od 1.000 izbjeglica na svoju teritoriju.

10:50 Sinoć su se porodice okupljale oko vatri zapaljenih na otvorenom koje je gasila kiša. Nisu imali sklonište, a hrane i vode imaju vrlo malo.

"Zaista je hladno", rekao je za Reuters 30-godišnji Pakistanac Faroq Awais dok je čekao voz za Đevđeliju. "I sinoć je padala kiša, a nismo mogli nigdje da se sklonimo. Spavali smo uz zidove zgrada, ali nije pomoglo".

Policija je saopćila da će sljedeći voz krenuti za nekoliko sati.  Podsjetimo, u petak su makedonske snage šok bombama i suzavcem odgovorile na pokušaje prolaska očajnih Sirijaca, Afganistanaca, Iračana i drugih pješaka kroz ovu balkansku zemlju.

10:41  Velika grupa migranata, koja se sukobila sa makedonskom policijom i probila kordon, stigla je u Preševo, gdje je smještena u Prihvatni centar. Pripadnici srpske policije pružili su migrantima, koji su stigliu Preševo kasno sinoć, neophodnu pomoć u hrani, vodi i lijekovima, prenose beogradski mediji.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da će ulazak u zemlju dopustiti samo ograničenom broju migranata koji spadaju u ugrožene kategorije.

Ta zemlja je uvela vanrednu situaciju na pograničnom pojasu.

Tokom jučerašnjeg dana o migrantskoj krizi i modelima njenog prevazilaženja telefonski su razgovarali premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Iz Vlade je najavljeno da će razgovori biti nastavljeni. 

888862-01-02

10:30 Situacija u graničnom pojasu na grčko-makedonskoj granici i dalje je napeta zbog nestrpljenja grupe migranata koji, i pored jakog policijskog i vojnog obezbjeđenja, pokušavaju da uđu u Makedoniju i nastave put prema nekoj od zemalja Evropske unije.   

Prema procjeni nadležnih, u granični pojas tokom jučerašnjeg dana i protekle noći pristiglo je još najmanje dvije hiljade novih migranata. 

Makedonska vojska raspoređena je duž granične linije od oko 50 kilometara i sprečava pokušaje ilegalnog prelaska granice. 

Makedonija je pojačala obezbjeđenje svoje južne granice, a na mjestima gdje je najkritičnije u blizini željezničke stanice u Đevđeliji postavljena su dva reda bodljikave žice. 

Migrantima je uz pomoć predstavnika UNHCR-a i prevodilaca za arapski jezik saopšteno da će im danas tokom dana biti omogućeno da napuste pograničnu zonu. 

Sa željezničke stanice u Đevđeliji ka Tabanovcima, na granici sa Srbijom, juče i sinoć upućena su tri redovna i dva vanredna voza sa migrantima. 

Vozovi, kako su naveli zaposleni na željeznici, bili su kapaciteta od sto do 700 osoba. 

Makedonija je u četvrtak zbog velikog priliva migranata proglasila vanredno stanje u pojasu južne i sjeverne granice, sa Grčkom i Srbijom.

893186-01-02