BIH

ZENICA Ulična prodaja udžbenika spas za novčanike roditelja

Bliži se početak nove školske godine

D. PAŠALIĆ

21.8.2015

Školarci sa nestrpljenjem iščekuju povratak u školske klupe, dok roditelji nastoje na što bezbolniji i ekonomičniji način pripremiti svoje dijete za novu školsku godinu. Tako su zeničke ulice, kako je to slučaj godinama, prepune uličnih prodavača koji predstavljaju spas za novčanike roditelja kojima ovih dana glavobolju zadaju vrtoglave cijene školskog pribora i udžbenika u knjižarama.

Sve popularnija ulična prodaja predstavlja prednost što je moguće neke udžbenike i zamijeniti, a svaka ušteđena marka itekako znači naročito onim roditeljima koji za predstojeću školsku 2015./2016. godinu imaju više od jednog školarca.

- Svjesna sam da je ovo ilegalno, ali jednostavno je nemoguće drugačije obezbijediti sve ono što im je potrebno. U kući imam sina i kćerku, oboje su školarci, stoga nastojim na sve moguće načine prevazići ovaj finansijski udar na ionako prazan novčanik - kazala je za "Avazov" portal Zeničanka koju smo zatekli kod uličnog prodavača.

Roditelji, priča nam prodavač, već mjesec dana pred početak školske godine krenu kupovati one udžbenike za koje su sigurni da će biti obavezna literatura.

- Potražnja je velika, ali evidentan je i sve veći broj ljudi koji dolaze i postavljaju štandove kako bi prodali udžbenike, zaradili koju markicu i omogućili svom djetetu minimalne uslove za povratak u školu - pojašnjava prodavač.

Cijene udžbenika variraju, zavisno od stanja, kako u prodaji tako i prilikom kupovine. Ipak, svakako postaju neizostavno mjesto roditelja koji već godinama uspijevaju po dosta nižim cijenama opremiti svoje školarce.