REGION

UN PORUČUJE MAKEDONIJI Morate ustanoviti mehanizme kako bi zaštitili izbjeglice

Poslije podne oko 1.000 izbjeglica ušlo u Makedoniju

Redakcija

21.8.2015

21:30 Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki obavio je telefonski razgovor sa UN-ovim visokim komesarom za izbjeglice Antoniom Guterresom, tokom kojeg mu je kazao da će granica biti otvorena.

Tokom razgovora, Guterres je kazao da, iako razumije zabrinutost Makedonije, ta zemlja mora ustanoviti mehanizme kako bi zaštitila izbjeglice.

19:39 Nevjerovatne informacije dolaze iz Makedonije. Portal plusinfo.mk javlja da je oko 1.000 izbjeglica prešlo granicu, ali uz sebe nemaju potrepštine, te sve što im je potrebno moraju kupiti.

To koriste trgovci koji zarađuju veliki novac na unesrećenim ljudima. 

"Prodavnica na željezničkoj tsanici prodaje sve, od cigare do cigareta, a cijene su previsoke. Kilogram banana košta deset dolara, šest boca hladne vode košta deset eura, kutija cigara Winston“ je pet eura, koliko košta i čokolada", piše potal plusinfo.mk. 

17:30 Makedonija je privremeno otvorila granicu, da bi je ubrzo nakon toga opet zatvorila. Za taj kratak period u zemlju su ušle na stotine imigranata. Najavljeno je da će granični prelaz opet biti otvoren u pet ujutro i da će imigrante puštati svaka dva sata. 

Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao - rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nešto ranije je saopćilo da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

- Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije je dopušten ulazak u Makedoniju i njima će biti osigurana pomoć u skladu s mogućnostima države - navodi se u saopćenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima. Za razliku od prethodnih dana kada su izdavane potvrde za više od 1.300 stranih državljana na dnevnom nivou, u posljednja 24 sata taj broj je višestruko manji, objavio je makedonski portal Plusinfo. 

15:43 Makedonske vlasti dozvolile su migrantima da sa željezničke stanice u Đevđeliji prijeđu u Srbiju i za njih je osiguran vanredni voz. To je učinjeno u dogovoru sa UNHCR-om, iako je zvanično Skoplje prethodno namjeravalo da migrante vrati u Grčku.

Sa ovom grupom migranata - izbjeglica sa Bliskog istoka, koji su u Makedoniju ušli prije proglašenja vanrednog stanja uz graničnom pojasu granice s Grčkom, policija se sinoć sukobila u pokušaju da ih nasilno vrati u Grčku.

U tom okršaju je, prenose lokalni mediji, nožem ranjen jedan policajac.

Makedonske vlasti danas su najavile da će ubuduće ulazak u Makedoniju biti dozvoljen samo ograničenom broju migranata iz "ranjivih kategorija".

Specijalne jedinice policije, raspoređene uz granicu sa Grčkom, od jučer kod Đevđelije ne dozvoljavaju ni jedom migrantu da prijeđe granicu i uđe u Makedoniju.

U tu svrhu je razvučena ograda od bodljikave žice sa obje strane željezničke pruge kod graničnog prijelaza Đevđelija-Idomeni, kao i duž granične linije u dužini od nekoliko kilometara.

Očekuje se da policijske snage danas zamijene pripadnici makedonske vojske koji su već u oklopnim vozilima parkiranim kod željezničke stanice u Đevđeliji.

U pokušaju da zaustave sve veći priliv izbeglica s Bliskog istoka, koji u Makedoniju ilegalno ulaze iz Grčke, makedonski specijalci su jučer duž granice upotrijebili i šok bombe.

Vanredna situacija je proglašena u graničnom pojasu na jugu i sjeveru Makedonije, duž granica s Grčkom i sa Srbijom.

13:33 AFP javlja da je pet migranata lakše povrijeđeno. Makedonska policija potpuno je zatvorila granicu prema Grčkoj uz koju su raspoređeni pripadnici Jedinice za brzo djelovanje.

Sa grčke strane u prekidu je i željeznička linija Solun–Skoplje zbog migranata - izbjeglica sa Bliskog istoka, koji u znak protesta što im makedonske vlasti ne dozvoljavaju da uđu u zemlju leže na šinama, a grčka željeznica od Đevđelije preuzima putnike koji putuju u Solun i Atinu i autobusima ih prevozi do prvog naseljenog mesta u Grčkoj.

Lokalni mediji su javili da je noćas, oko jedan sat poslije ponoći, grupa od oko 300 migranata uspjela da se probije i prijeđe na makedonsku teritoriju i sada je u toku akcija njihovog prikupljanja kako bi bili vraćeni u Grčku.

Dio migranata žali se na policijsku brutalnost makedonskih sigurnosnih snaga. Oni kažu da je jednu ženu udario policajac i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno.

Na Željezničkoj stanici u Đevđeliji se nalazi stotinjak izbjeglica iz grupe koja je uspjela da uđe u Makedoniju.

Jedan migrant je nožem ubo policajca. Svjedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da migrantima kontroliše dokumenta. Jedan migrant je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak, javlja makedonski portal Fokus.

Policajac je, kako kažu svjedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nisu stigla ambulantna kola. Ne zna se da li je preživio, a o ovom događaju se očekuje saopćenje makedonskog MUP-a.

TV Plusinfo tvrdi da su granični prijelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbjeglice, te da su duž graničnog prijelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolisali situaciju.

10:08 Makedonska policija ispalila je danas suzavac u pokušaju da potisne nekoliko hiljada migranata i izbjeglica koje pokušavaju da uđu u ovu zemlju iz Grčke.

Reutersov izvještač sa lica mjesta navodi da je nekoliko hiljada ljudi sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije provelo noć na ničijoj zemlji, nakon što je Makedonija jučer proglasila vanredno stanje i zatvorila svoju južnu granicu za migrante i izbjeglice.

Policija u opremi za razbijanje nemira, koja stoji iza bodljikave žice, ispalila je suzavac u pokušaju da potisne ljude koji žele da prođu kroz Makedniju na putu ka Mađarskoj i Šengenskoj zoni EU.