BIH

NA LICU MJESTA "Crni bombarder" poručuje: Izdržat ćemo do kraja!

Reporteri "Avaza" s ilegalcima iz Radija "Slobodni Drvar"

E. Trako

21.8.2015

Radiju „Slobodni Drvar“ Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) zabranila je 11. avgusta rad zbog prijave općinskih funkcionera s načelnikom Stevicom Lukačem (SNSD) na čelu. 

Grupa građana ispoštovala je tu odluku, uklonivši radiostanicu s postojeće lokacije, ali borba se nastavila kroz otvoreno sedmično bombardiranje „Crnog bombardera“ iz drvarske ilegale. Povlače se u šumu i odatle na frekvenciji 107,1 megaherc razotkrivaju kriminal i korupciju lokalnih političkih moćnika.

Nedjela moćnika

Ovaj je radio trn u oku lokalnom SNSD-u, koji na sve načine pokušava spriječiti njegov rad, ali niko ne zna gdje je radiostanica. Akteri i saradnici ovog radija progonjeni su od vlasti zbog svog djelovanja. Živana Sabljić, njen sin David i Milan Mišo Balaban su okosnica, kako kažu, slobodne riječi Drvara u ruhu „Crnog bombardera“. Spakuju radiostanicu u terenac, agregat i svake sedmice neka nova šuma, neko novo brdo. 

bombarederi

Foto: B. Nizić ("Crni bombarderi" odlaze na radno mjesto)  

Ne zanima ih nacionalistička retorika, ne zanimaju ih političke pozicije, zanimaju ih životi običnih Drvarčana. Reporteri „Dnevnog avaza“ jučer su bili s „crnim bombarderima“ u gradiću zapadne Krajine. Svake srijede i nedjelje u popodnevnim satima, s brda iz okolice Drvara preko radioprijemnika emitira se sarkastično obojena surova realnost ovog gradića. Priča se o svemu: od zdravstva, obrazovanja, represije institucija, kriminala, krađe, korupcije do nepotizma.  

Jedan od istaknutijih članova ekipe radija Milan Balaban u svojim emisijama razotkriva ono što većina građana Drvara zna, ali do sada niko nije imao petlje da na vidjelo iznese ova nedjela moćnika iz lokalne vlasti. 

- RAK je zabranio naš rad, ali mi se moramo boriti za ovu djecu. Tako da će se s brda, ali neće nikada saznati odakle, čuti glas razuma i istine sve dok politički moćnici ne završe na političkoj deponiji. Izdržat ćemo dok nas snijeg ne istjera. Ili dok nas demon ne otjera. Nećemo odustati, nema predaje - poručuje Balaban. 

Preslušavajući emisije s ovog radija i razgovarajući sa saradnicima, mogli smo čuti i vidjeti realnost ovog grada. Mito, korupcija i nepotizam lokalnih voždova koji, trpajući pare u svoje džepove, uništavaju ovaj ponosni gradić i sve njegove stanovnike. 

Policijski službenici već su nekoliko puta kucali na vrata ovih radioamaterskih asova. Ali, radiostanicu, kako su nam poručili, ne mogu pronaći ni najbolji specijalci.

- Nakon samo jedne radioemisije policija mi je pokucala na vrata po prijavi načelnika Stevice Lukača i predsjednika Općinskog vijeća Miroslava Jaglice. Bio sam frapiran, a priveli su me jer sam u emisiji čitao poruke naših slušalaca i prenosio glas naroda. U jednoj poruci bilo je napisano „da se diže kuka i motika“. Policajci su došli po mene jer, navodno zbog te rečenice, optužili su me da dižem revoluciju i ubacujem nemir među građane te podstičem smjenu, zamislite “nekompetentne i neadekvatne vlasti“. Sami sebe diskreditiraju – govori David Sabljić. 

Medijska cenzura

Živana Sabljić, jedna od brojnih aktivistica, kazala nam je da su Drvarčani ogorčeni na općinske funkcionere te da je ljudima došlo dogrla. 

- Jadna je država gdje mediji moraju raditi u ilegali, jer je to jedini način da se čuje za istinu i pravdu. Ovakva medijska cenzura karakteristična je za diktatorske sisteme. Ukoliko nastave s neizdrživim pritiscima, mi ćemo tražiti vizu za Sjevernu Koreju – ironična je Sabljić.  

Poručuju da bi iz Drvara mogla krenuti lavina osvješćivanja naroda BiH. 

Podrška iz cijele države 

Za veoma kratak period stigle su brojne poruke podrške od Sarajeva, Banje Luke, Bihaća, Ključa, Bosanskog Petrovca, Tuzle, Bosanskog Grahova, Livna, Mostara, Prijedora, čak i iz dijaspore. 

- Uživo u emisiji šalju ljudi poruke iz Kanade, Italije, Njemačke, Francuske, Španije, Austrije. Čak je jedan portal napisao da ovakav radio treba u svakoj ulici, a ne u gradu. Radio „Slobodni Drvar“ možete pronaći na Faceboook stranici – dodaje David Sabljić.