BIZNIS

Mjesto gdje se ideje pretvaraju u biznis

Uspješan start Biznis inkubatora iz Bosanske Gradiške

B. GRGIĆ

19.8.2015

Biznis inkubator iz Bosanske Gradiške, osnovan ovog ljeta kao podrška poduzetništvu na lokalnom i regionalnom nivou, uskoro će biti u prilici da žanje prve plodove rada. Djelujući na području regije „Sava - Garden", odnosno općina Bosanska Gradiška, Srbac, Laktaši i  Bosanska Dubica, Biznis inkubator već je uputio javni poziv mladima, budućim poduzetnicima, da prijave ideje i projekte i da kroče u svijet biznisa.

Dvije faze

Igor Trivić, menadžer Biznis inkubatora, kaže da već pristižu inovativne ideje koje bi trebale dati komercijalni rezultat.

- Predvidjeli smo dvije faze, predinkubaciju i inkubaciju. Predinkubacija je namijenjena za firme koje još nisu osnovane ili postoje manje od godinu. U tom slučaju, klijenti imaju sve besplatno. A inkubacija je proces za firme koje postoje duže od godinu i nastavljaju raditi, a po povoljnim cijenama mogu pristupitikancelarijama Biznis inkubatora - kaže Trivić.

Poduzetnici u prostorijama Biznis inkubatora imaju pristup brzom internetu i sve ostale uvjete potrebne da bi firma funkcionirala. Fokusirane su informacione tehnologije i kreativna industrija s primjenom nekih novih tehnologija u poljoprivredi.

- Odlične šanse za uspjeh imaju programeri, web i grafički dizajneri, izvozno orijentisani poduzetnici i mnogi drugi. Otvoreni smo za dobre ideje, a cijeli proces traje kroz četiri faze. Nakon predfaze slijedi izrada poslovnih planova, potom njihov odabir i na kraju ugovori. Mislim da ćemo brzo postati resursni centar za industriju - rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, veliki broj mladih ljudi odlazi trbuhom za kruhom iz naše zemlje i u trećim zemljama za kratko vrijeme postižu velike uspjehe. 

- Imamo odličnu geopoziciju. Mladi stručnjaci s ovih prostora važe za vrhunske u oblasti informacionih tehnologija, koje su hit u svijetu i nude zaista kreativan posao. To su nam prednosti. Za sada imamo odlično uređene kancelarije, a veoma brzo ćemo raspolagati i  proizvodnim halama - naglašava Trivić.

Veliki resurs

Poljoprivreda, kao veliki resurs na području ove četiri općine, također nudi sijaset mogućnosti mladim ljudima željnim biznis izazova. Prema Trivićevim riječima, marketing u poljoprivredi još nije zaživio, a ogromni izazovi su u oblasti dizajna, pakovanja, ambalaže, promocije novih znanja. 

Tehničke mogućnosti

Jednostavnim jezikom rečeno, Biznis inkubator pruža tehničke mogućnosti zainteresiranima da svoju ideju realiziraju uz što manje ulaganja te da iz inkubatora izađe što veći broj zdravih firmi koje će nastaviti razvijati svoju ideju.