BIH

FINANSIJSKI UDAR Za opremanje školarca potrebno i do 1.500 KM!

Nova školska godina za nove brige roditelja u BiH

E. MASLO

19.8.2015

Za manje od dvije sedmice počinju nova školska godina i nove brige za roditelje. Uz kupovinu udžbenika, novčanike će isprazniti i dodatni školski pribor, oprema, odjeća i obuća. 

Prema prvim procjenama, minimalno je potrebno izdvojiti 500 KM za početak školske godine, a ta cifra doseže i više od 1.500. To je samo za jednog školarca, a za roditelje koji imaju više od jednog djeteta malo će biti i dvije plaće za sve tempere, ruksake, blokove, drvene i vodene bojice, kajdanke, opremu za tjelesno…

Spisak udžbenika

Većina udžbenika za osnovnu školu već je na policama bh. knjižara, a cijena im je kao i lani, od 8 do 11 KM, ovisno o izdavaču, dok radne sveske koštaju od sedam do 10 KM. Najskuplji je udžbenik za engleski jezik (od 17 do 19 KM). U prosjeku, za sve udžbenike potrebno je izdvojiti minimalno 150 KM.

Škole su već objavile spisak udžbenika koji će biti korišteni, ali u knjižarama pravu navalu roditelja i učenika očekuju od naredne sedmice, a posebno u prvim danima septembra.

- Za sada možemo govoriti o sporadičnim slučajevima kupovine za novu školsku godinu. Pojedini dolaze da se raspitaju za cijene - rekli su nam iz sarajevskog “Buybooka”.

I iz knjižare “Svjetlost” potvrdili su nam da se roditelji za kupovinu odlučuju uglavnom u prvim danima septembra. 

Dodatne aktivnosti

Inače, za školski pribor treba izdvojiti oko 200 KM. Cijena sveske kreće se od 45 feninga do tri KM, olovke od 30 feninga do dvije KM, pernice od pet do 45 KM, dok je minimalna cijena ruksaka na pijacama 20 KM, ali neki neće štedjeti ni 110 KM u brendiranim radnjama. 

Uz troškove za udžbenike i opremu, minimalno 200 KM potrebno je za garderobu jednog učenika, dok dodatne aktivnosti poput školskih izleta roditelje u prosjeku koštaju 50 maraka godišnje. Kako god, rijetki su oni roditelji koji školarcima mogu priuštiti sve što im je potrebno.

Cijene

  • Udžbenik    8 - 11 KM
  • Radna sveska    7 - 10 KM
  • Olovka    0,30 - 2 KM
  • Sveska    0,45 - 3 KM
  • Pernica    5 - 45 KM
  • Ruksak    20 - 110 KM