BIH

Mahmutčehajić 23 godine na čelu organizacije, želi još jedan mandat!?

Ususret novoj sjednici Skupštine BH komiteta CIGRE

A. Du.

18.8.2015

Bez obzira na ishod izbora za novog predsjednika BH komiteta CIGRE, ugledne nevladine organizacije koja se bavi problematikom elektroenergetskih sistema, njen aktuelni čelnik Rusmir Mahmutčehajić ostat će upamćen kao čovjek koji se na čelu ove NVO nalazio 23 godine.

Mahmutčehajić, inače nekadašnji potpredsjednik Vlade RBiH, još od 1992. godine neprikosnoveni je čelnik BH komiteta CIGRE, koja je član Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Pariz.

Tri decenije

Kako saznaje "Avaz", sjednica Skupštine ove organizacije, na kojoj će se birati novi predsjednik, bit će održana početkom oktobra. Očekuje se više kandidata, ljudi iz struke te uglednih privrednika, a među njima je i Edhem Bičakčić, bivši federalni premijer koji dolazi iz oblasti elektroenergetike.

Međutim, u razgovoru s članovima BH komiteta CIGRE saznali smo da se Mahmutčehajić sprema i za naredni četverogodišnji mandat, a, ako u tome uspije, na čelu ovog komiteta bit će skoro tri decenije! 

- Treba naglasiti da mu to omogućava postojeći statut koji ne predviđa ograničenje mandata. Kao takav, ovaj bh. statut se razlikuje od gotovo svih ostalih, uključujući pariski, koji propisuje da predsjednik Komiteta ne može biti biran više od dva mandata - kazali su nam izvori.

edhem-bicakcic-1

Bičakčić: Nekadašnji federalni premijer

Mreža saradnika 

Kako nam je preneseno, upravo je Mahmutčehajić do sada uspijevao spriječiti sve pokušaje da se ograniči mandat predsjednika te da se tako ovaj statut prilagodi evropskim standardima. 

Navodno je u svim dosadašnjima utrkama za predsjednika BH komiteta CIGRE, uz pomoć razgranate mreže saradnika, Mahmutčehajić uspijevao eliminirati svoje protukandidate.

BH komitet CIGRE, krunska stručna nevladina organizacija, okuplja ljude iz Državne i Federalne komisije za električnu energiju, zatim elektroprivreda te drugih preduzeća i institucija iz ove oblasti. U okviru nje se definira strategija iz oblati energetike, razmjenjuju svjetska iskustva te educira članstvo