KOŠARKA

HEROJI NACIJE Bosna i Hercegovina je prvak Evrope

Veliki uspjeh naših kadeta

A. TIRO

17.8.2015

Bosna i Hercegovina je prvak Evrope u košarci. Ovaj veličanstven uspjeh večeras su u Litvaniji potvrdili pobjedom nad Litvanijom, rezultatom 85:83.

prvaci-1

Nevjerovatan uspjeh naših mladih igrača koji su vodili od prvog napada, pa do kraja. Musa je potpuno dominirao u velikom finalu, postigao je 32 poena, uzimao loptu u ruke svoje kada je najpotrebnije bilo.

musa-11

Dženan Musa je proglašen za najboljeg igrača Evropskog prvenstva. Kakav igrač i kakvo srce ime...

petorka-1

U najbolju petorku Evropskog prvenstva su uvršeni i Musa i Sikiraš. Kakav je to dvojac.

pobjeda-11

(IV četvrtina) Počeo je posljednji period finalne utakmice. Idemo hrabro i pametno i idemo osvojiti zlato na ovom prvenstvu. Nastavljamo i dalje sa dobrom igrom. Vodimo 73:63. Musta nastavlja gdje je stao u prethodna tri perioda igre i dalje rešeta koš Litvanije. Musa ima 27 poena. Još pet minuta do kraja utakmice. Vodimo 76:69 i vrlo blizu smo tituli prvaka. Najefikasniji u našem timu su Musa i Čampara. Sikiraš je nažalost završio utakmicu jer je zaradio petu ličnu grešku. Litvanija ima priliku da se sa slobodnih bacanja dodatno približi. Čeka nas drama u samom finišu utakmice. Čampara je preuzeo odgovornost u finišu utakmice. Musaaaaaaaaaa kakva trojka naših zlatnih momaka.. Vodimo 84-79. Musa je ubacio 32 poena... Kakva igra

Gotovo je.. Bosna i Hercegovina je prvak Evrope... kakva utakmica i kakva pobjeda naših momaka. Ovaj historijski uspjeh je neviđenih razmjera. Ovo je nevjerovatno. Kakav uspjeh naših kadeta. Vodili smo od samog početka utakmica do kraja. Selekcija Litvanije, domaćin Eurobasketa iako su favorizirana od sudija, nije mogla protiv naših zlatnih momaka, protiv Muse, Čampare, Sikiraša i ostalih Zlatnih momaka. Svaka vam čast momci

(III četvrtina) Počelo je drugo poluvrijeme finalne utakmice Eurobasketa za kadete. Naša reprezentacija ima veliku prednost. Blagi pad u igri naših igrača na početku treće četvrtine. Napravili smo četiri uzastopne greške u napadu. Litvanija je smanjila prednost naše selekcije na 50:42. Čampara uzvraća trojku. Opet imamo 13 poena prednosti. Kakva igra naših kadeta. Musa nastavlja da rešeta Litvance, koji nemaju rješenja za njega. Ubacio im je 24 poena. Čampara i Musa rešetaju Litvaniju. Nevjerovatna partija ovog dvojca. Zanimljiv podatak jeste da u ovom finalu vodimo od samog početka, a igrači Litvanije niti jednom nisu uspjeli ni da izjednače. Kakav kraj treće četvrtine. Vodimo 69:59 i igramo sjajno. Deset minuta nas dijeli od titule prvaka Evrope.

treca-cetv-11

(II četvrtina) Simultanka Muse. Litvanci uopšte ne znaju kako da izađu na kraj sa njim. Igrači Litvanije su bolje otvorili drugu četvrtinu i smanjili prednost naše selekcije. Fenomenalni Musa ima 18 poena, 4 skoka i 4 asistencije. Druga trojka Čampare koji je ubacio šest poena u večerašnjoj utakmici. Pet minuta do kraja poluvremena. I dalje vodimo u finalu Eurobasketa 34:29, potpuno zasluženo. Kakav majstor je Čampara. Ponovo je u solo akciji pogodio i izborio dodatno slobodno bacanje. Serija Litvanije i prednost je sada smanjena na 37:35. Imamo devet poena prednosti u briljatnoj igri u prvom poluvremenu. Vodimo 48:37. Kraj prvog poluvremena u finalu Evropskog prvenstva. Vodimo 50:37 zahvaljujući vanzemaljcu Džananu Musi koji je ubacio 22 poena.

prvo-poluvrijeme-11

(I četvrtina) Dobar početak naših kadeta. Sjajno zakucavanje Sikiraša i i poeni Muse nam donose vodstvo. Mnogo bolja igra na početku utakmice naše selekcije. U prve tri minute utakmice bolja igra naših sjajnih košarkaša koji vode 8:2. Selektor Litvanije je zbog toga zatražio i prvi time out. Sjajna igra naših igrača. Vodimo 12:7 u finalu Eurobasketa. Nešto bolji period igre selekcije Litvanije koja je smanjila vodstvo BiH na 13:11. Čampara je sjajan opet. Trojka za vodstvo 19:11. Musa još jednu trojku pogađa... Kakva igra naših igrača u ovim trenucima. Musa rešeta selekciju Litvanije, dosada je postigao 12 poena. Kakva igra naših igrača... Fenomenalno igramo i vodimo potpuno zasluženo 26:19. Musa je ubacio čak 15 poena. Potpuna dominacija naših kadeta u prvoj četvrtini.

i-cetvrtina-1

19:45 Pred kadetskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je vjerovatno najvažnija utakmica u historiji.

Naši sjajni mladići igraju u Litvaniji finale Eurobasketa protiv istoimenog domaćina.

dvorana-11

Ovo je svakako najveći uspjeh naše reprezentativne košarke ikad, a ukoliko osvoje zlatnu medalju to će biti uspjeh neviđenih razmjera.

Očekuje se puna dvorana i velika podrška za domaću selekciju Litvanije, ali naši mladi momci su dokazali više puta da im to ne smeta mnogo.

Selektor naše kadetske reprezentacija Josip Pandža je ranije izjavio kako njegovi košarkaši moraju biti na visokom nivou jer ih očekuje meč sa dobrom ekipom Litvanije, koja igra pred domaćom publikom.

"Jedinstvo i motivacija je naša prednost. Ako ne podlegnemo atmosferi možemo i pobijediti", rekao je Pandža.

Inače, naša reprezentacija je prošle godine na EP koje se igralo u Latviji sastala sa večerašnjim protivnikom, selekcijom Litvanije i slavili smo u tom susretu nakon produžetaka rezultatom 89-80. U toj utakmici Džanan Musa je bio fenomenalan i zabio čak 37 poena i imao pet skokova.

Poželimo da se isti scenarij ponovi i večeras.

Utakmicu možete gledati putem linka: