KULTURA

Premijera "Antigone" sinoć na Brijunima ispraćena ovacijama

Publika odlično prihvatila mitsku priču u savremenom ruhu

A.U.

16.8.2015

Sinoć je na Malom Brijunu premijerno izvedena predstava „Antigona – 2000 godina poslije“ u produkciji Kazališta Ulysses i Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Scene MESS, a u režiji Lenke Udovički, prema dramaturškom predlošku Željke Udovičić - Pleština.

Publika je ovacijama pozdravila kompletnu glumačku ekipu na čelu sa Majom Izetbegović i Radetom Šerbedžijom. Nakon repriznih izvedbi na Malom Brijunu, sarajevska publika će imati priliku vidjeti „Antigonu“ na 55. jubilarnom MESS-u u oktobru ove godine.

"Večeras je bila lijepa noć na Brijunima u kojoj smo vidjeli važnu i značajnu predstavu. Predstava je uznemirujuća, podsjeća nas da nećemo pronaći duhovni mir dok ne pronađemo svoje mrtve i ukopamo ih", izjavio je poslije premijere Dino Mustafić, direktor Festivala MESS. 

Posebnu pažnju kod publike ali i cijele ekipe uživala je glavna protagonistica, bh. glumica Maja Izetbegović, koja je odlično iznijela povjereni joj glumački zadatak. 

"Predstava mi je važna i kao glumici i kao mladoj osobi koja živi u društvu gdje se ne govori dovoljno o bolnim temama iz prošlosti i smatram se privilegiranom što na sceni mogu govoriti o tome. To je ujedno i prilika da se čuje glas onih koji su često zaboravljeni i radujem se igranju ove predstave pred sarajevskom publikom", poručila je poslije premijere Maja Izetbegović, koja scenu dijeli sa velikim glumačkim imenom Radetom Šerbedžijom.

Uz Maju Izetbegović, koja tumači naslovnu ulogu Antigone, u predstavi igraju Ermin Bravo, Katarina Bistrović-Darvaš, Rade Šerbedžija, Dženana Džanić, Jelena Lopatić, Damir Urban te studenti i studentice Sveučilište u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

Muziku je komponovao Nigel Osborne, kostime je osmislila Bjanka Adžić Ursulov, video Martino Šestić, dok je scenografkinja Mirna Ler. Za koreografiju zaslužna je Ivana Kalc, scenski pokret Mladen Vasary, dizajner svjetla Andrej Hajdinjak dok je dizajner zvuka Davor Rocco.