KOŠARKA

HEROJI NACIJE Kadetska reprezentacija BiH se plasirala u finale Evropskog prvenstva

Najveći uspjeh naših mladih košarkaša

A. TIRO

16.8.2015

Sjajni mladi košarkaši BiH sinoć su u polufinalnom susretu na Evropskom prvenstvu u Litavniji potpuno zasluženo slavili protiv selekcije Španije i tako se plasirali u veliko finale gdje će snage odmjeriti sa Litvanijom. Naši reprezentativci su imali više snage i prisebnosti u ovoj nevjerovatnoj utakmici i potpuno zasluženo, nakon čak dva produžetka slavili rezultatom 86-78.

Najefikasniji u našoj selekciji su bili Musa i Čampara koji su ubacili 24 poena, dok je Sikiraš dodao 23 poena. Kod Španije najbolji večeras je bio Martinez sa 27 poena.

Naši mladi košarkaši su tako sigurno osvojili srebrenu medalju, ali ova selekciju ima i kvalitet da se sutra bori protiv Litvanije i za najsjajnije odličje. Svaka čast našim mladim košarkašima na najvećem uspjehu naše reprezentativne košarke.

(II produžetak) Sjajni Čampara pogađa i imat će dodatno slobodno bacanje. Vodimo 76-73. Gonzales uzvraća trojkom i opet je izjednačenje 76-76. Imamo i mi trojkaša našeg, Čampara uzvraća i vodimo opet 79-76. Musa će ići na liniju za slobdna bacanja, i siguran je iz jednog pokušaja. Vodimo 80-76. Koliko sreće ima selekcija Španije... Još minuta do kraja.. Vodimo šest poena razlike 15 sekundi do kraja. Pred finalom smo.. Kakva utakmica i kakva borba naših igrača. Kraj utakmice... pobijedili smo 86-78.. Kakva utakmica i kakva pobjeda...

Gotovo je!!! Bosna i Hercegovina je u finalu Evropskog prvenstva... Senzacija svjetske košarke.. Sutra se borimo za zlato protiv Litvanije...

(I produžetak) Španija je bolje otvorila produžetke i sada vodi 65-63. Musa sjajno igra.. Dženan Musa dovodi našu selekciju u vodstvo, ali Španija trojkom pogađa za vodstvo novo. Sada je 68-66 za Španiju. Tri minute do kraja utakmice, Španija vodi 70:66. Još minuta i 40 sekundi do kraja susreta. Sikiraš je sjajno pogodio i bit će dodatno slobodno bacanje. Izjednačenje je 70:70. Sikirašu majstoree... Trojka majstora, vodimo 73-70 još 38 sekundi do kraja. Blizu smo finala koje smo itekako zaslužili. Još 19 sekundi do kraja, primili smo trojku i sada je 73-73. Imat ćemo napad za pobjedu. Nevjerovatna utakmica. Kraj prvog produžetka... Kakva utakmica... Idemo u drugi produžetak...

(IV četvrtina) Počeo je posljednji period utakmice. Bolja igra selekcije Španije koja je dobrim periodom igre napravila prednost od pet poena i šest minuta prije kraja utakmice vodi sa pet poena razlike. Nešto bolja igra naše reprezentacije u posljednjih nekoliko minuta. Sada je 58-56 za Španiju. Trebamo pametno odigrati ovih posljednje tri minute. Opet smo uhvatili rezultatski priključak. Sjajni Musa.. Došli smo do izjednačenja 58-58. Selektor Španije je zatražio time out. Možemo mi ovdje od trijumfa i plasmana u finale. Sikiraš je pogodio.. vodimo 60-58. Posljednja minuta ovog izuzetno dramatičnog susreta. Vodimo 60-59. Tri poena razlike za selekciju Španije koja se nalazi na korak od plasmana u finale. Naši košarkaši sada treba da pogode trojku. Čamparaaaa je pogodio trojku... 63-63. Još sedam sekundi do kraja. Da li ćemo gledati produžetke. Kraj utakmice i gledat ćemo produžetke

(III četvrtina) Počelo je drugo poluvrijeme polufinala EP između naše selekcije i Španije. Igra se koš za koš, a naši su u jednom trenutku imali prednost od dva poena, da sada Španija ima vodstvo od 40-38. Vodimo konačno u drugom poluvremenu 42:40 nakon zakucanja Buze kojem je ovo bio 13 poen. Gonzales ponovo trojkom donosi vodstvo Španiji. Trenutno je 44-42. Mnogo nervoze kod obje reprezentacije.

(II četvrtina) Počeo je drugi period igre. Španija ponovo otvara igru sa poenima. Trenutno je 19-14 za našu selekciju. Ali brzo uzvraća Buza sjajnim zakucavanjem. Sjajno igramo u drugoj četvrtini. Sikiraš sa devet poena je najefikasniji na utakmici. Vodimo 25-16. U ovim trenucima se igra koš za koš, s tim što naši igrači održavaju stečenu prednost. Trenutno je 29:20. U posljednjih nekoliko napada Španija je uspjela smanjiti prednost naše selekcije i sada vodimo 29-24. Naš selektor je zatražio i time out. U prvom poluvremenu smo pogodili tri trojke, a igrači Španije su pokušali čak 11 puta i samo jednom pogodili za tri poena. Nevjerovatno, ali od 26 poena Španije, Martinez je postigao čak 17.

Neshvatljiv pad u našoj reprezentaciji, što Španija koristi i dolazi u finišu prvog poluvremena do vodstva od 32:31.

bih-spanija-11

(I četvrtina) Početak susreta počeo nešto boljom igrom selekcije Španije,koji su poveli 4:0, ali smo se brzo konsolidovali i uzvratili Španiji istom mjerom, poenima Sikiraša i Muse. Odlično igra naša odbrana na početku susreta. Sjajna igra naše selekcije. Vodimo 11-6 u polufinalu EP. Sjajno igra Čampara.. trojka i vodimo sa šest poena razlike. Još tri minute do kraja prve četvrtine. Nova trojka Sikiraša za našu selekciju. Vodimo 19:10 i igramo sjajno i disciplinovano. Nakon prve četvrtine vodimo 19:12. Igramo odlično protiv favorizirane Španije.

tekma-111

Mladi košarkaši Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Litvaniji igraju sjajnu. Nakon što su jučer Zmajići pregazili Njemačku, izborili su plasman u polufinale EP i susret sa Španijom.

Naša selekcija je samim plasmanom u polufinale izborila plasman na Svjetsko prvenstvo za kadete koje se igra 2016. godine.

Podsjećanja radi, selekciju Španiju smo već jednom pobijedili i to nedavno u finalu Olimpijskih igara mladih u Gruziji rezultatom 89-79.

Musa je tada kao i većim dijelom ovog EP dominirao i ubacio čak 26 poena.