SPORT

SREDSTVA ZA KOTIZACIJU POSTOJALA I RANIJE Košarkaškom savezu BiH uplaćeno 100.000 KM još u srijedu

Ko govori istinu

Am. KOVAČ

15.8.2015

U medijima se nakon sinoćnje pobjede nad Njemačkom pojavila informacija da je FIBA zaprijetila kadeskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH da će ukoliko ne plate kotizaciju biti izbačeni sa Eurobasketa.


Izjave u medijima

- Imamo problema sa FIBA-om. Neposredno nakon utakmice je delegacija ove organizacije ušla u naš autobus i direktno zaprijetila da će nas izbaciti s takmičenja ako ne uplatimo kotizaciju za U16 reprezentaciju i njene nastupe u visini od 10.000 eura. Upozoreni smo da već ranije nismo platili neke kotizacije te da očekuju da to uradimo do sutra (op.a. danas). Kako ćemo u tome uspjeti, ja zaista ne znam, kao ni šta će se dogoditi, rekao je direktor košarkaških reprezentacija Igor Stojanović za medije.

On je, kako prenose mediji, kazao:

"Obećanje Vijeća ministara o novčanoj pomoći nije ispunjeno. Prije mjesec je objavljeno da će Vijeće ministara izdvojiti 100.000 KM, a do danas ta odluka nije realizovana".

On je dodao da se država se i dalje maćehinski odnosi prema perspektivnim i uspješnim bh. sportistima, te da ove godine nije izdvojila za reprezentaciju niti jednu marku i tako ih dovela u ovu situaciju.

No, kako nam je potvrdio Suvad Džafić, pomoćnik ministra civilnih poslova, protekle sedmice ovo Ministarstvo je na račune pet sportskih subjekata uplatilo 305.000 KM.

- Od toga na račun Košarkaškog saveza BiH uplaćeno je 100.000 KM, Olimpijskog komiteta BiH 100.000 KM, Specijalne olimpijade BiH 25.000 KM, Klubu za sport i rekreaciju “Stens” 40.000 KM, i za Međunarodni rukometni turnir šampiona Doboj 40.000 KM. Vijeće ministara BiH odluku o isplati ovog novca je donijelo na inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH i sve potrebne procedure smo na vrijeme okončali. Novac je putem Trezora BiH uplaćen na račune sportskih subjekata, kazao je Džafić.

Da je novac već u srijedu legao na račune sportskih subjekata potvrdili su nam Izet Rađo, član predsjedništva Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, Zilhad Forić, predsjednik Kluba za sport i rekreaciju STENS, Kada Delić, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, ali i Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Uplaćen novac

- Tačno je da je novac od Ministarstva civilnih poslova BiH legao na račun, ali znate li vi koliki su troškovi ovih reprezentacija odnosno jedne mlade reprezentacije. Srbija i Hrvatska imaju po pet miliona KM a od nas se očekuje od 100.000 KM da mi u Savezu budemo pametni pa da ih raporedimo da izgledaju kao tri miliona, kazao je Mahmutović, dodajući da će kotizacija biti plaćena zahvaljujući firmi FIS Vitez.

Mahmutović nije komentirao izjave direktora košarkaških reprezentacija Igora Stojanovića koji je ustvrdio da novac uopće nije uplaćen.

Zilhad Forić, predsjednik Kluba za sport i rekreaciju STENS, također nam je potvrdio da je i njegovom Klubu novac uplaćen.

- A znate li poslovicu: “Malo mačku i teleća glava". E, izgleda da je tako kod nekih osoba, kratko je komentirao Forić.

Izet Rađo je, također, potvrdio da je i OK BiH novac legao na račun.

- Na čelo Ministarstva civilnih poslova BiH je došao napokon čovjek koji je spreman raditi na rješavanju problema  u sportu, i koji je pokrenuo stvari s mrtve tačke. U kratkom periodu on je uspio obezbjediti ovaj novac. Javnost treba znati da nije ministar taj koji donosi odluku o budžetu. Zna se ko donosi budžet i ko ga potvrđuje, kazao je Rađo.