NOGOMET

EKSKLUZIV Džeko: Bit će ovo lijepa priča u Rimu

Novinar našeg lista, jedini iz BiH, prisustvovao zvaničnom predstavljanju bh. reprezentativca

Autor:Z. ŠARIĆ

14.8.2015

 (Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Rima)

Malo je gradova na svijetu gdje je baš lijepo biti Bosanac i Hercegovac. Rim je definitivno jedan od njih. Koga god sam nešto pitao, gdje god sam nešto kupovao, s takstistom ćumurao, prvo mi je s ponosom bilo: “Ja sam iz Bosne i Hercegovine.”

I onda ide oduševljenje jednih: “Oooooo, Džeko, Pjanić", ili “Ooooooo, Lulić” kod drugih. Jedni su, naravno, navijači Rome, drugi Lacija, a posebno je zanimljivo kako iskrive facu kada spomeneš onog koji igra u mrskom rivalu - ta im Bosna baš i nije mila.

Ali tako je to u gradovima u kojima se živi za fudbal i u kojima vlada ogromno rivalstvo gradskih rivala, modificirana krilatica je: “Svoje ne damo, tuđe ne možemo smisliti.”

Veliki projekt

“Dnevni avaz” jedini je bh. medij koji je imao svog novinara na zvaničnom predstavljanju Edina Džeke u novom klubu Romi.  

Kako je dolazak Džeke u Romu najveći transfer ovog kluba u posljednjih petnaestak godina, navijači su naprosto pobenavili pa su u klubu, svjesni da bi njegovo predstavljanje na stadionu Olimpico moralo biti organizirano kao obraćanje Pape, odlučili da tu priču presele tridesetak kilometara dalje, u trening-kamp.

Dok sam od taksiste koji od engleskog zna reći samo “yes”, pokušavao saznati šta on misli o dolasku Džeke u Romu, za sat vožnje uspio sam saznati samo da je navijač Rome i da je Džeko “si”, uz uzdignuti palac, Pjanić je isto “si” uz uzdignuti palac, a kad sam spomenuo Lulića, pravio se da je gluh. Ali doveze me nekako.

Ispred kampa stotine ljudi, plan klupskih čelnika je bar djelimično uspio, nisu hiljade, ali jesu stotine. Hodam između njih i, kad prvom rekoh da sam iz Bosne, okupiraše me, kao da su pomislili: “Evo nam još jednog Bosanca, pojačanja, sumo-hrvački klub s njim će jurišati na titulu.”

Dominiraju zastave i dresovi Rome, ali tu su i bosanske, nosi ih i mlado i staro, prišao sam da pitam da nisu neki naši ljudi. Jok, original Italijani, ali eto, vole Bosnu.

Pres-centar pun novinara, kolega mi kaže da ne pamti da je bilo više novinara i kamermana na nekoj konfereniji. Jedan, malo antipatičniji, čudio se kako to da nas nema više iz Bosne. Edin je u salu ušao ko pravi lafac, visok, zgodan, odlučan, a odmah se osjetilo da neće biti samo ljubimac navijača nego i novinara, koji su upijali svaku njegovu riječ.

- Roma ima veliki projekt za budućnost s nekoliko fantastičnih igrača. Sretan sam što sam ovdje i što ću biti od pomoći da se ostvare ciljevi. Roma je vrhunski klub - rekao je Džeko na pres-konferenciji, na kojoj je zvanično predstavljen novinarima.

Džeko je pratio nastupe Rome u prošloj sezoni.

- "Vučica" sada ima još jači tim i moji saigrači i ja učinit ćemo sve da popravimo učinak od prošle sezone - kazao je bh. reprezentativac.

Italijanski novinari pitali su Edina je li razgovarao sa saigračem iz reprezentacije BiH i članom Lacija Senadom Lulićem prije prelaska u Romu.

- Razgovarao sam sa Senadom i on me je pokušao spriječiti da se priključim Romi. Pitao sam ga je li uplašen, a sada želim pobijediti i njega i Lacio - poručio je Džeko.

Nakon konferencije, uspio sam ga nekako oteti od Rominih pres-oficira, koji su nas pustili da pričamo, valjda misleći da se na našem jeziku ne može dogoditi ništa što bi moglo biti sporno.

Vrijeme stvarno čini čuda. Sjećam se stidljivog mladića od prije 12 godina, kada je, kao kadet, priključen prvom timu Željezničara i kada je bio dio one ekspedicije koja je, pod Amarom Osimom, igrala prvu utakmicu Kupa UEFA protiv Hartsa (0:2), a pod Milomirom Odovićem revanš (0:0). Upravo je na Koševu Edin odigrao svoju prvu zvaničnu evropsku utakmicu.

Danas, 12 godina poslije, gledam najveću fudbalsku zvijezdu koju je naša zemlja ikada imala. Gledam kako mu se pokorova veliki Rim, kako u njega gledaju kao u spasioca. Ponosan sam, kao i svaki drugi čovjek u našoj državi, osvojio je Bundesligu, pa englesku Premijer ligu i onda došao u Seriju A da i u njoj ostavi pečat.

- Predložile su mi italijanske kolege da te nešto pitam na presici, pred njima svima, na bosanskom ili engleskom - kažem mu.

- Trebao si pitati, da vide da nas ima - odgovara sjajno raspoloženi Džeko.

 Bordo dres

Otkrivam mu da je pitanje moglo biti škakljivo.

- Ma, problem je što je meni palo na pamet da te pitam kako ćeš se osjećati u bordo dresu kad si od djetinjstva u plavom - na trenutak iznenadih Edina.  

Kapiten BiH uzvratio je osmijehom:

- E, sreća, onda, da nisi ništa pitao.

Smiju se i novinari okolo i pres-oficiri. Srećom, ne kontaju.

Edin priznaje da je jedan od glavnih razloga što je došao u Rim to što će igrati sa Miralemom Pjanićem. Od kada je sa Zvjezdanom Misimovićem harao po Njemačkoj u dresu Volfsburga, Edo traži takvog partnera.

- Sa Miretom sarađujem super u reprezentaciji, a odlični smo prijatelji i izvan terena. Svakako da je njegova uloga u ovome veoma bitna, dosta mi je pričao o kakvom se klubu radi i znam da dolazim u sredinu koja ima visoke ambicije. Kad sam bio dječak, Serija A je bila najjača liga na svijetu, sada polako ide tim putem. Dosta velikih imena dolazi, lijepo je što ću i ja biti dio te priče - rekao je Edin.

Slikanje s navijačima

Iako to od njega u klubu nisu zahtijevali, čak su bili i protiv toga, Džeko je otišao do kapije centra i slikao se s navijačima, koji su se tiskali oko ulaza kako bi se približili svom novom idolu.

Čuti djevojčicu od četiri-pet godina kako speluje D Z E K O dok oduševljeni roditelji vrište od sreće, zaista je neobičan osjećaj. Navijači su mu već spjevali pjesmu, a četvorica s bosanskom zastavom su me je i otpjevala ispred ulaza.

Redžepagić zadovoljan

Irfan Redžepagić je čovjek koji je u Edina Džeku vjerovao i onda kada je bio potpuno anoniman fudbaler. Posredstvom Redžepagića i češkog trenera Jiržija Plišeka otišao je u Teplice, a kasnije je sve historija.  Menadžer je bio glavni pregovarač i u prelasku u Rim.

- Dugo smo pregovarali s Romom, svaki detalj je mogao biti naznačen, ali mislim da smo na kraju svi zadovoljni. Nadam se da će vrijeme pokazati da je Edin napravio pravi posao zato što je došao u Romu - rekao je Redžepagić.