GLOBUS

Organizacija Islamske konferencije osuđuje ubistvo Salopeka

Poslali izraze sućuti hrvatskom narodu

Fena

14.8.2015

Organizacija islamske konferencije (OIC) osudila je saopćenjem "hladnokrvno ubistvo" Tomislava Salopeka što ga je navodno počinila teroristička Islamska država u Egiptu.

Glavni tajnik Ijad Amin Madani poslao je izraze sućuti Salopekovoj porodici i hrvatskom narodu.

Madani je rekao da je njegovo ubojstvo suprotno svim ljudskim vrijednostima svetosti života i sigurnosti nevinih ljudi. Takva teroristička djela namijenjena su destabilizaciji regije i uništenju njezine povijesne kulture tolerancije i samo ljudi bez ikakvih vjerskih, etičkih i ljudskih vrijednosti mogu planirati i počiniti takav zločin, dodao je.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za medije u Rijeci jučer je rekla da je Tomislava Salopeka otela razbojnička skupina koja je tražila novac za njegovo oslobađanje, a potom je završio u rukama terorista Islamske države.

Rekla je da se taj zahtjev pojavio samo jednom, bio upućen francuskoj kompaniji za koju je Salopek radio i potom se više nije spominjao.

Poslije nije bilo kontakta sve do 5. kolovoza kada je Islamska država objavila njegovu snimku, kazala je. "Tada je zatraženo da se oslobode zatočene žene islamske vjeroispovjesti", rekla je šefica hrvatske diplomacije dodavši da zahtjev nije bio specifičan i to je već bilo neugodno upozorenje. Otmičari se nisu javljali da bi se s njima moglo pregovarati, rekla je Pusić. 

To je sinoć za RTL potvrdio i glasnogovornik francuske kompanije za koju je Salopek radio. 

- Zahtjev smo primili e-mailom, nije bio potpisan, nismo imali nikakav kontakt osim e-mail adrese. Iduće jutro odgovorili smo na e-mail i zatražili od otmičara potvrdu da je Tomislav živ i dali im broj telefona da nas nazovu. Taj smo e-mail slali svakog dana, nismo dobili nikakav odgovor - rekao je glasnogovornik kompanije CGG Ardiseis Christophe Barnini. 

Iz svega toga stručnjaci su "zaključili da ga je jedna skupina otela, a da je druga objavila video snimku", rekla je jučer Pusić. Prva su naprosto bili razbojnici koji su ga oteli i tražili novac, ali očito su se zahtjevi promijenili kad je dospio u ruke Islamske države, kazala je. 

Naglasila je da Hrvatska i dalje nema potvrde da je Salopek pogubljen i da se za njim traga jednakim intenzitetom te da na utvrđenju činjenica djeluju najbolji stručnjaci s najboljom tehnologijom.

Kazala je i da je s hrvatskim državljanima koji rade u Egiptu razgovarala o pojačanju osiguranja i mogućnosti da ih, na nekim dijelovima gdje to do sad nije bilo, osigurava vojska.

Mogućnost angažiranja hrvatskih tvrtki za osiguranje radnika iz Hrvatske u Egiptu je odbacila zbog vrlo složene sigurnosne situacije.

MVEP ne preporuča hrvatskim građanima da putuju u Egipat, ali je Pusić rekla da im svima pružiti sve informacije i podatke, ali sigurno neće ništa zabranjivati. Procjenjuje se da u Egiptu boravi i radi 80-tak hrvatskih državljana, dodala je.