VIJESTI

Portal "Vijesti Ummeta" ukinut nakon veličanja pogubljenja Salopeka?

Sajt informiše o događajima u islamskom svijetu

Dž. Č.

14.8.2015

Nakon što je portal "Vijesti Ummeta", koji informiše o događajima u islamskom svijetu, izvjestio kako je pogubljenje hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka "završetak svakog onog ko se poigrava sa Islamskom državom", ovaj sajt danas više nije moguće otvoriti.

Vijest o Salopeku

- Vojnici Islamske države u Egiptu, tačnije iz pokrajine Sinaj, nedavno su uhvatili hrvatskog državljanina pod nazivom Tomislav Salopek koji je radio za jednu francusku kompaniju u Egiptu. Vojnici Islamske države su objavili video u kojem su postavili uslov egipatskoj vladi da u roku od 48 sati oslobodi sestre muslimanke iz svojih zatvora, a što oni nisu učinili. Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog onog ko se poigrava sa Islamskom državom - objavljeno je u srijedu na portalu "Vijesti Ummeta".

slika-111

Foto: Screenshot (Portal nije moguće otvoriti)

Inače, uredništvo je ovaj sajt opisalo kao portal koji ima za cilj "ispravno i istinito informisanje ljudi s prostora Balkana o stanju u muslimanskom svijetu od Istoka do Zapada, o svim najvažnijim događajima koji ih okružuju".

Rade bez problema

Kako se ranije pisalo, portal je u vlasništvu selefija, a obično prvi imaju vijesti kada neko ode u Siriju ili kada pogine. Policija ih ne dira, rade bez problema, ali niko ne zna ko stoji iza portala, ili se niko time nije ozbiljnije bavio. Sjedište ovog portala najverovatnije je u Srbiji, odnosno u Sandžaku.

Iako portal objavljuje vijesti na bosanskom jeziku domen je registrovan u Saudijskoj Arabiji. Osoba kojoj pripada domen je Abdulah Abdurahman, a zvaničan mejl je [email protected].