BIH

Hrvatske firme u Egiptu šalju radnike kući, Salopekova djeca pitaju kada će se tata vratiti

Nakon monstruoznog ubistva hrvatskog državljanina

Autor:(Am. K.)

14.8.2015

Hrvatske firme u Egiptu posluju još od vremena Jugoslavije, a neke od njih bile su i ostale poznate među egipatskom poslovnom elitom. Iako se opseg posla drastično smanjio, nekoliko firmi iz Hrvatske još uvijek ima predstavništva u Kairu, prenosi 24 sata.hr. 

Djeca pitaju kada će se tata vratiti

- Naše kompanije s tim dugogodišnjim iskustvom tamo prate aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju, te posluju u skladu s time, pazeći pritom na sigurnost svojih radnika, izjavila je Jelena Dumičić iz Sektora za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore za HRT. 

Ina je svoje radnike u Hrvatsku već vraćala i to relativno nedavno - 2011. godine zbog nemira u sklopu Arapskog proljeća. Na to su spremni, tvrde, i sad. Hrvatski će radnici biti povučeni iz Egipta ukoliko se pokaže i najmanja potreba. 

Također, hrvatska će diplomacija zatražiti od egipatskih vlasti da pojedine radnike čuva i vojska. Mogućnost angažiranja hrvatskih firmi za osiguranje radnika ne dolazi u obzir zbog vrlo složene cjelokupne sigurnosne situacije. 

Porodica Tomislava Salopeka u ogromnom je šoku, no sve dok ne dođe nekakva službena informacija, njihova nada neće biti ugašena.

- Porodica ne želi nikoga u blizini. Dok ne dođe službena potvrda iz Vlade i nadležnih službi, ne žele ni s kim kontaktirati, objasnio je porodični prijatelj Igor za hrvatske medije.

Njegova 7-godišnja kćer svaki dan pita kada će se tata vratiti i voditi nju, bracu i mamu na more.

 - Dječak je još premali, no curica zna da je tata već odavno trebao doći. Stalno propitkuje. Ne znam što bih vam rekao - kazao je za 24.sata.hr prijatelj porodice.

Tomislav već bio u opasnoj situaciji

Salopekove komšije potvrdile su da je Tomislav već bio u jednoj kritičnoj situaciji. Proputovao je Irak i Libiju, a najgore je bilo u Siriji gdje je s kolegama u jednoj situaciji pobjegao u zadnji trenutak.

- U Afriku je otišao raditi iz nužde, gladna djeca ne pitaju. Zarada je za naše prilike bila dobra, a iz firme u kojoj je radio vjerojatno su mu garantirali sigurnost na poslu. On sam mislio je da mu se valjda neće ponoviti slične neugodnosti. Nataša je u jako teškom stanju i nema snage djeci reći tužnu istinu. Ni sanjati nije mogla da će im se to dogoditi. Svi još uvijek vjeruju da je Tomislav živ. Ni slike ni tonski zapisi koji su se pojavili ne mogu joj oduzeti nadu, srce ne želi priznati da se tragedija, možda, već dogodila, ispričao je dalje prijatelj Salopeka za medije.