GLOBUS

OTKRIVENI NOVI DETALJI OTMICE Stručnjaci tvrde da teroristi ne vraćaju tijela žrtava

I dalje nema službene potvrde da je Tomislav Salopek ubijen

Autor:(J. Be.)

14.8.2015

I dalje nema službene potvrde da je Tomislav Salopek ubijen, no pojavili su se novi detalji o okolnostima otmice. Otmičari su kontaktirali francusku kompaniju za koju je Tomislav radio u Kairu. Za njegovo su oslobađanje tražili milionski iznos, no iz kompanije ne smiju otkriti o kojoj se svoti radi, prenosi Index.hr.

Glasnogovornik kompanije poručio je kako su sve vrijeme bili u kontaktu i s hrvatskim i francuskim vlastima, a prvi odgovor otmičarima poslali su dan nakon zahtjeva za otkupninom.

Barnini: Stalno smo slali upite otmičarima, odgovora nije bilo

- Taj smo zahtjev primili nekoliko minuta nakon što su otmičari stupili u kontakt s Tomislavovom suprugom. Zahtjev nije bio potpisan, nismo imali nikakav kontakt osim e-mail adrese. Iduće jutro odgovorili smo na e-mail i zatražili od otmičara potvrdu da je Tomislav živ i dali im broj telefona da nas nazovu. Taj smo e-mail slali svakog dana, nismo dobili nikakav odgovor - otkrio je glasnogovornik CGG Christophe Barnini.

Poptredsjednica Vlade Vesna Pusić jučer je poručila kako će se za Tomislavom tragati sve dok postoji nada.

- Na tome rade službe i specifični stručnjaci ali je istina da u ovom trenutku nije potvrđeno i nije sigurno da li će se ikad moći u potpunosti potvrditi - rekla je Pusić.

Male šanse da se vrati Tomislavovo tijelo

Podsjetimo, 5. augusta objavljena je snimka zarobljenog Salopeka i novi zahtjev - oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. A šest dana zatim i fotografija smaknuća, dan kasnije i audio snimka. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potom je na izvanrednoj konferenciji poručila kako potraga ne prestaje dok ima nade.

Sigurnosne službe i svjetski mediji i dalje provjeravaju informacije o smaknuću. Dok traje neizvjesnost, američki stručnjak za islamski terorizam Bill Roggio za HRT je kazao kako je najmanje izgledan scenarij da džihadisti predaju tijelo osobe čiju su fotografiju objavili. Takozvana Islamska država nikad dosad nije vratila tijelo nijednog taoca, Amerikance, Britance, jordanskog pilota.

Tijela su obično ostavljali na nepoznatoj lokaciji.