GLOBUS

FOTOROBOT Da li je ovaj dželat odgovoran za smrt Tomislava Salopeka?

Iako još nema zvanične potvrde

Autor:(A. Vr.)

13.8.2015

Stručni tim proučio je fotografije dželata IS-a na snimku sa Tomislavom Salopekom, Hrvatom pogubljenim u Egiptu. Uz pomoć modernih tehnologija i na osnovu nekoliko vidljivih detalja, naoko nebitnih, izradili su fotorobot dželata.

Hrvatski site 24sata.hr piše da su stručnjaci dobro proučili fotografiju na kojoj uz Salopeka stoji naoružani dželat IS-a.

Uspjeli su uz pomoć kompjuterskog programa koji je analizirao obrise lica, kao i uz savjete crtača i na osnovu nekoliko vidljivih detalja, da izrade dželatov fotorobot.

Vesna Pusić, hrvatska ministarica vanjskih poslova, tvrdi da tamošnje vlasti još uvijek nisu sigurne da je osoba kojoj je IS-a odrubila glavu Tomislav Salopek (30), Hrvat koji je radio za francusku kompaniju u Egiptu. Ona je na konferenciji za medije navela da je jedna grupa islamista otela Salopeka, a druga snimila klip s ultimatumom.

Egipatsko Minsitarstvo vanjskih poslova tvrdi da snage sigurnosti i dalje nemaju potvrdu da je Salopek ubijen.

Fotografja, koja je na Twitteru cirkulisala među pristalicama grupe sa Sinaja, prikazivala je čovjeka sa odsječenom glavom, koja je postavljena na tijelu, sa crnom zastavom IS-a u pozadini.

Pored slike, bili su skenirani članci iz arapskih novina sa naslovima "Hrvatska potvrđuje svoju podršku Egiptu u borbi protiv terorizma i ekstemizma" i "Hrvatska afirmiše kontinuranu podršku regionu Kurdistana," prenosi Reuters, bez potvrde o autntičnosti slike.

Zvanične potvrde nema ni od vlasti Hrvatske čiji je premijer Zoran Milanović poručio da ne može stopostotno da potovrdi pogubljenje Salopeka, ali da po svemu onome što je, kako je rekao, do sada viđeno i ustanovljeno izgleda da se to, nažalost, zaista dogodilo.

Milanović, kao i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručuju da neće prestati da tragaju za Slaopekom sve dok postoji i "tračak nade".