REGION

STRUČNJACI ZA SIGURNOST Hrvatska još koliko-toliko sigurna zemlja

Nakon otmice i pogubljenja Tomislava Salopeka

Autor:(Mi. K.)

13.8.2015

Stručnjaci za sigurnost, u duhu najnovijih događaja vezanih za ISIL-ovu otmicu i pogubljenje Tomislava Salopeka, slažu se kako apsolutne sigurnosti za neku zemlju, pa tako ni za Hrvatsku, nema, ali i kako je Hrvatska još koliko-toliko sigurna zemlja.

- Nijedna država danas nije sigurna od terorizma. Sigurni su jedino Eskimi i stanovnici ahripelaga Tonga - kazao je stručnjak za sigurnost Mate Laušić dodajući ipak kako Hrvatska ulazi u red zemalja koje su, s obzirom na ono što se danas u svijetu događa, sigurna zemlja.

Nema, kaže, apsolutne sigurnosti već možemo govoriti samo o maksimalnom nivou sigurnosti koju neka zemlja poduzima.

- Na sigurnosti treba raditi i treba razvijati sigurnosnu kulturu kod građana, a ta se kultura stiče kroz odgoj, škole, medije - kaže Laušić, pišu hrvatski mediji.

Uvjeren je i kako će hrvatski građani i dalje odlaziti u inozemstvo, bez obzira na zadnje događaje jer, kako kaže, čovjek ima moć zaborava.

I stručnjak za sigurnost Mirko Bilandžić slaže se da je Hrvatska još koliko-toliko sigurna zemlja, no dodaje kako, kada je terorizam u pitanju, postoji određen nivo opće opasnosti.

- Hrvatska je već samom činjenicom da je članica euroatlanskih organizacija, odavno meta - kaže Bilandžić.

Hrvatska, kaže do sada nije bila konkretna neposredna meta jer za to, osim općeg konteksta, nije bilo razloga.

Bilandžić je uvjeren kako će posljednji događaji oko otmice i pogubljenja Tomislava Salopeka ipak utjecati na to da dio hrvatskih građana dobro razmisli prije nego se uputi u inozemstvo.

- Terorizam u sebi ima psihozu širenja straha što će zasigurno utjecati i na odluke dijela populacije - uvjeren je.

Teroristička organizacija Islamska država jučer je na svom Twiteru objavila beživotno tijelo za koje tvrde da je 31-godišnji Tomislav Salopek. Uz fotografiju muškarca za kojeg tvrde da je Salopek ostavili su i komentar: "Ubistvo hrvatskog taoca zbog učestvovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države".

Salopek je otet 22. jula na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira. Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će ga ubiti u roku od 48 sati ako ne budu oslobođene "muslimanske žene".

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubistvo, ako se potvrdi, prvo je ubistvo nekog stranog državljanina koje je počinila Islamska država u Egiptu.