REGION

Pusić: Jedna skupina je otela Tomislava i tražila novac, a druga je snimila video!

Zamjenica premijera te ministrica vanjskih i europskih poslova

(Dž. Č.)

13.8.2015

Zamjenica premijera te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Rijeci se obratila javnosti povodom vijesti kako je u Egiptu pogubljen oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek, piše Jutarnji.

- Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za građevinsku firmu u Egiptu. Otet je 20. jula, a osam dana kasnije za njega je tražen novac. Nije bilo kontakata od njegovih otmičara sve do 9. avgusta, kada je snimljen u pozi karakterističnoj za Islamsku državu, rekla je Pusić u uvodu.

- Na toj snimci traženo je oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. Kako nije bilo precizirano na koje žene se misli, a 99 posto žena u egipatskim zatvorima su muslimanke, tada je zaključeno kako nema konkretnih zahtjeva. U priči oko otmice sudjelovale su dvije skupine - jedna koja je otela Salopeka i druga koja je objavila video.Nakon objave snimke bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima, razgovarali s egipatskim ministrom vanjskih poslova i u roku od 24 sata od objave bili smo u Kairu zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka.

- Moram reći da posebno suosjećamo s porodicom, koja je pod ovim nezamislivo teškim okolnostima ozbiljna i hrabra i bori se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Salopeka, bore se i na licu mjesta i u tome nam mora biti primjer svima nama, naglasila je Pusić i dodala: - Veliku pomoć kroz sve ovo vrijeme dale su nam egipatske vlasti, koje su od početka vrlo aktivno uključene, oni istim intezitetom rade u ovom trenutku, kao što rade i naše službe.

- Veliku pomoć dala je i Francuska, predsjednik Hollande je prilikom proslave otvaranja novog dijela Sueskog kanala govorio o važnosti pronalaženja Tomislava Salopeka za Francusku. Surađujemo sa svim zemljama Europske unije i mnogim zemljama svijeta, koje iz razumljivih razloga neću ovdje poimenice nabrajati. Islamska zajednica u Hrvatskoj i muftija Hasanović također su se uključili u pokušaje i napore oko spašavanja Tomislava Salopeka. Muftija Hasanović se obratio i egipatskom muftiji kako bi zatražio od njega pomoć.

- Važno je naglasiti kako Islamska država nema domovinu, nema ni religiju, nego se koristi terorizmom za svoje ciljeve, tvrdi Pusić. - Po prvi put se dogodilo da je u Egiptu otet stranac, i prvi put da je tako nešto učinjeno u gradu Kairu.

- Nije istina ako se ne borite protiv terorizma da nećete biti žrtve terorizma. svi mogu biti na meti terorizma, i zato je važno tome se suprostaviti. Hrvatska zbog svoje veličine ne može to predvoditi, ali sigurno se neće skrivati ispod stola i nadati se da će udariti nekog drugog, a ne nas. Što se više skrivate, to ste ugroženiji.

- Ovo je trenutak da se cijela Hrvatska okupi u jednom odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, da se cijela država okupi u podršci obitelji Salopek.

- U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni da je osoba na fotografiji Tomislav Salopek. Nemamo definitivnu potvrdu, ni od naše strane, ni od egipatske strane, no intenzitet svih naših partnera ne popušta ni malo. Radit ćemo na maksimumu.

Na pitanje kako je moguće utvrditi da se uistinu radilo o Tomislavu Salopeku, Pusić je odgovorila:

- Na tome rade službe i vrlo specifični stručnjaci s vrlo specifičnim tehnologijama. Istina je da u ovom trenutku nije potvrđeno, i da možda nikad neće biti moguće u potpunosti potvrditi.