REGION

SVJETSKI MEDIJI O SALOPEKU Ovo je znak da su militanti promijenili fokus, stranci su u velikoj opasnosti...

Podružnica IS-a u Egiptu tvrdi da je pogubljen hrvatski državljanin

Autor:(A. Vr.)

12.8.2015

Vijest da podružnica IS-a u Egiptu tvrdi da je pogubljen hrvatski državljanin Tomislav Salopek odmah su prenijeli svi svjetski novinski portali navodeći da Hrvatska strahuje od najgoreg, prenosi Jutarnji.hr

Vjerovatnost da je Salopek ubijen glavna je vijest svih najuglednijih stranih medija koji su u svojim tekstovima analizirali pozadinu izbora hrvatske žrtve u Egiptu i konstataciju njegovih krvnika da je ubijen zbog hrvatskog sudjelovanja u borbi protiv IS-a.

New York Times tako ističe da se Egipat bori s pobunjenicima još od 2013., ali da je Salopekovo ubistvo znak da su militanti promijenili fokus.

Dosad su napade usmjeravali na egipatske snage sigurnosti, a ovo znači da su stranci u Egiptu u većoj opasnosti što je izravan udarac na Egipat čija je ekonomija u potpunosti ovisna o turizmu i multinacionalnim kompanijama odnosno stranim kompanijama kakva je francuska kompanija CGG za koju je radio Salopek.

Također se čini da je njegova smrt tempirana kako bi se naštetilo predsjedniku al-Sisiju, piše NYT, budući da je objavljena upravo nakon što je uz mnogo pompe otvorio Sueski kanal u društvu brojnih stranih zvanica.

Militanti su nakon napada na snage sigurnosti sada počeli udarati na turistička mjesta, napavši nedavno dva puta popularne tursitičke destinacije u Egiptu, i detonirajući autobombu ispred talijanskog konzulata, podsjeća NYT.

Wall Street Journal navodi kako je to znak da su militanti u Egiptu postali odvažniji, a s takvim analizama se slažu i drugi mediji.