NOGOMET

ZVANIČNA POTVRDA Edin Džeko potpisao za Romu: Došao sam ovdje da osvajam titule!

Kapiten reprezentacije BiH

Autor:A. Vr.

12.8.2015

Bh. reprezentativac Edin Džeko potpisao je danas za italijansku Romu. Kapiten bh. reprezentacije već nekoliko dana je u Rimu, upoznao je grad, novu radnu okolinu i saigrače s kojima će dijeliti svlačionicu.

Zbog određenih pravila bilo je problema oko potpisa, ali Džeko je sada definitivno igrač slavnog kluba iz Rima. Nakon potpisivanja ugovora dao je kratku izjavu.



- Došao sam ovdje da osvajam titule. Nadam se da ćemo osvojiti mnogo trofeja, no, prije toga moramo vrijedno raditi na terenu. Na kraju ćemo, nadam se, biti tamo gdje želimo. Mogu obećati da ću dati sve od sebe za ovaj klub na svakoj utakmici, kazao je Džeko.

Kako javljaju mediji u Italiji, ostalo je još da jedan dokument potpiše direktor Walter Sabatini. Kada Sanabria dobije ispisnicu, što će se desiti sutra,Džeko će biti registrovan igrač Rome. Podsjetimo da je Džeko u Rominom trening kampu jučer odradio i prvi trening. On bi mogao debitovati u prijateljskoj utakmici protiv Seville u petak navečer.

Naš nogometaš će navodno imati petogodišnji ugovor s Romom i zaradit će u tom periodu oko 22.5 miliona eura.

Nakon osvojenih titula u Engleskoj sa Manchester Cityjem, očekujemo da Edin ispiše i povijest Vučice zajedno s Miralemom Pjanićem.  Džeko je u City stigao iz Wolfsburga za 27 miliona funti, za Građane je zabio 72 gola.

Naš kapiten bi s mogućim transferom od oko 20 miliona eura trebao postati šesti najskuplji igrač u historiji Rome. Njihov najskuplji igrač svih vremena je Argentinac Batistuta čiji je transfer iznosio 32,5 miliona eura. Antoni Cassano Romu je koštao 28,5 miliona eura. Dok je Montella plaćen 25, a Iturbe 22 miliona, baš kao i Japanac Nakata. Šesto mjesto dijele Brazilac Emerson i naš Dijamant koje je Vučica platila po 20 miliona eura. 

Klupska karijera

Karijeru je počeo 1996. godine u omladinskom pogonu FK Željezničara iz Sarajeva. 2003. godine potpisao je profesionalni ugovor sa FK Željezničarom, gdje je igrao do 2005. godine. S 18 godina odlazi u Češku, gdje je zaTeplice u jednoj sezoni odigrao 43 utakmice i postigao 17 golova. Na kraju sezone proglašen je za najboljeg stranog igrača u češkoj ligi. Njegove odlične igre zapazio je njemački stručnjak Felix Magath i 2007. godine, te za četiri miliona eura odlazi u Bundesligu. 

VfL Wolfsburg

U sezoni 2008/09. s Wolfsburgom osvaja Bundesligu, a s 26 postignutih golova bio je drugi strijelac lige, dok je u narednoj sezoni postigao 22 gola i postao najbolji strijelac Bundeslige.

Manchester City

U januaru 2011. godine potpisao je ugovor s engleskim Manchester Cityjem. Odšteta je bila rekordna za Bundesligu, a iznosi 27,5 miliona funti. Debi u dresu Cityja upisao je 15. januara u pobjedi 4:3 protiv Wolverhamptona, kada je asistirao za treći gol.