BIH

VELIKA TUGA U VRPOLJU Salopek rođen blizu granice sa BiH

Ko nje bio hrvatski geodet

Autor:(Mi. K.)

12.8.2015

Tomislav Salopek "običan" dečko iz Vrpolja koji je oženio ljubav svog života a zatim se, da bi prehranio sedmogodišnju kćerkicu i dvogodišnjeg sinčića, odlučio na težak korak, odlazak na rad u inozemstvo.

Diplomirani geodet sa diplomom Srednje poljoprivredne škole "Matija Antun Reljković", Tomislav je bio vjerni navijač zagrebačkog Dinama, a 31. rođendan je proslavio tek nedavno, u junu.

salopek-6

Hrvatski geodet živio je u Vrpolju, mjestu udaljenom 15 kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Od poznanika i susjeda porodica Salopek posljednjih se dana moglo čuti da je čitavoj porodici odvojenost oduvijek teško padala, to više što Tomislav nije imao mnogo prilike uživati u odrastanju svog sinčića. Nažalost, loše prilike u Hrvatskoj natjerale su ga da posao potraži u Egiptu, u francuskoj kompaniji Compagnie Generale de Geophysique.

Svijet im se srušio 22. jula

Čitav svijet ovoj porodici se srušio 22. jula samo koji dan prije no što se Tomislav trebao vratiti kući. Na dan Oluje u medije je dospjela i zastrašujuća snimka IS-a, na kojoj je vidno mršaviji Tomislav u narančastom kombinezonu, uz prijetnju nožem naveo svoje ime i prezime, rekao da je oženjen za Natašu, a zatim i prenio prijetnju svojih otmičara.

Apel za njegovo oslobođenje u sljedećim je danima putem domaćih i svjetskih medija uputio i Tomislavov shrvani otac, organizirane su i zajedničke molitve u lokalnoj crkvi, no sve je bilo uzalud.

Vrpolje jučer pusto i prazno, mještani su se okupljali kako bi molili za milost prema Tomislavu

Indexovi reporteri jučer su posjetili Vrpolje, kako bi vidjeli kakva atmosfera vlada rodnim mjestom pokojnog Tomislava Salopeka, kako se njegovi sumještani i poznanici nose sa strahom, neizvjesnošću i svime što prati ovu tešku priču, koja je danas završena na najgori mogući način.

Mjesto iz kojeg je Tomislav otišao kako bi lakše prehranio svoju porodicu, jučer je bilo sasvim pusto. Zbog vrućine, ali i zbog teške sudbine koja je snašla otetog Hrvata tek tu i tamo pokoji prolaznik požurio je kroz selo prema crkvi u kojoj se skupljaju svake večeri i prije mise mole za Tomislava.

Svi oni uzdali su se u višu silu, vjerovali da će Bog pomoći da se Tomislav vrati kući, kao što je trebao nog dana kada su ga oteli militanti Islamske države.

- Poznajem ga, strašno je roditeljima, supruzi i djeci, svima je strašno. Neka Bog prosvijetli tim ljudima pamet. Porodica se time teško nosi, svi se nadamo i vjerujemo da će ishod biti dobar. Znamo da smo potegnuli lanac molitve u Crkvi, i 24 sata dnevno smo se povezali da se molimo za njega. Jedni druge smo zvali, a što bude bit će. Imamo određene sate kad se molimo za njega, po danu i po noći, lanac molitve se ne prekida. Njima je zbilja preteško, Tomislav je jako dobra osoba...- suznih očiju govorila je Tomislavova sumještanka.

salopek-3

- Mjesto je šokirano, molimo se i molimo i dalje za njega, to je jedino što možemo. Normalno da su nam misli stalno tamo, stalno gledamo televiziju, hoće li biti oslobođen...Taj je događaj u našem mjestu dignuo veliku prašinu, čovjek je išao raditi za svoju porodicu i onda nastrada...Nije lako, teško je prognozirati, ali sve je u Božjim rukama - rekao je jedan gospodin prije nego li se uputio u Crkvu.

salopek-4

- Molimo se Bogu da im omekša srca i da ga oslobode. Tuga i razmišljanje i nema se što reći, samo se može čekati. Vjerujem da je država poduzela sve što je mogla - kazala je većina osoba s kojima je ekipa Indexa razgovarala.

salopek-2

- Imali smo nekoliko misa, ali sada su i molitve u toku. Prvi dan kad je nestao u selu smo organizirali molitve. U vrijeme dok se još ništa nije govorilo imali smo molitve poslije mise, a sada imamo prije mise. Zajednički tražimo rješenje u molitvi - rekao nam je svećenik koji svakog dana vodi mise i molitvu, dodajući kako je Tomislav tek jedan od mnogih koji su selo Vrpolje napustili kako bi prehranili sebe i svoje porodice.

Nakon mučne višednevne neizvjesnosti, prijetnja krvnika IS-a u konačnici je ostvarena na najgori mogući način.