REGION

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE "Islamska država" objavila da je pogubila Tomislava Salopeka

Tragičan kraj

Autor:(Am.K.)/(J. Be.)

12.8.2015

22:58 Zbog brutalnog smaknuća Tomislava Salopeka, francuska kompanija Compagnie Generale de Geophysique, za koju je oteti Hrvat radio, objavila je danas da razmišlja o izlaska iz poslova u Egiptu.

Glasnogovornik tvrtke Christophe Barnini za BBC je kazao da je kompanija u pregovorima s klijentima o nivoima rizika koji su spremni preuzeti te onome koji bi preuzela kompanija. Detalje i okolnosti otmice nije htio komentirati, no kazao je kako je kompanija pojačala sigurnosne mjere

21:29 - SAD i Velika Britanija oštro su u srijedu osudili još nepotvrđeno ubistvo Hrvata Tomislava Salopeka u Egiptu poručivši da čvrsto stoje uz Hrvatsku i ostale partnere u borbi protiv terorizma.

20:35 -  Niti jedan službeni izvor osim samih terorista nije potvrdio da je uistinu ubijen hrvatski državljanin u Egiptu, javila je Tatjana Krajač za Dnevnik Nove TV.

- Ono što sam uspjela doznati u razgovor s nekim od kolega iz Egipta njihovo ministarstvo unutrašnjih poslova provjerava fotografiju koju su objavili sami teroristi, ne bi li utvrdili autentičnost. Slično rade i hrvatske službe. Egipćani također provjeravaju i pijesak koji se vidi na fotografijama, ne bi li utvrdili je li se sve to dogodilo na njihovu tlu ili možda u nekoj drugoj državi - objasnila je Tatjana Krajač te dodala kako je važno naglasiti da je važno i dalje govoriti o neslužbenim informacijama jer informacije koje su dolazile iz medija, plasirane su isključivo od strane terorista.

19:39 Slovenski predsjednik Borut Pahor osudio je ubistvo Tomislava Salopeka kao teroristički čin, a hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović izrazio sućut i solidarnost u teškim trenucima za Hrvatsku.

19:20 - Ubistvo Tomislava Salopeka pokazuje da je Islamska država ima potpunu kontrolu nad islamistima na Sinaju i da provedi istu strategiju kao u drugim zemljama u kojima je dosad djelovala, smatra francuski profesor islamskih studija Mathieu Gudiere.

19:02 Iz nogometnog kluba Dinamo također su izrazili saučešće, te su odlučili započeti svoju iduću utakmicu protiv RNK Splita minutom šutnje za stradalog Tomislava Salopeka.

"GNK Dinamo je u velikoj tuzi primio vijest o sudbini našeg velikog navijača Tomislava Salopeka, čije je mladi život naprasno prekinut divljačkim činom terorista. Klub i navijači izdražavaju duboku sućut obitelji i prijateljima stradalog Tomislava, a klub će se od Tomislava oprostiti minutom šutnje prije početka naše iduće prvenstvene utakmice protiv RNK Split u subotu 15.8. u 21h", kaže se u saopćenju ovog hrvatskog kluba.

18:18 Dok ima ijednog tračka mogućnosti da je Tomislav Salopek ipak živ, nastaviće se pokušaji spašavanja - istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Splitu, prenosi Dnevnik.hr.

Predsjednica je zahvalila islamskoj zajednici u Hrvatskoj na naporima da pomognu u ovoj teškoj situaciji, te dodala kako je Hrvatska uvijek bila država koja je tolerantna za suživot svih religija, pa tako i islama u "čijoj naravi nikako nisu ovakvi postupci".

Predsjednica je još jednom zamolila građane i medije da ne objavljuju niti dijele po društvenim mrežama snimke i fotografije ovog događaja, "jer to samo propagira Islamsku državu".

18:10 Muftija Aziz Hasanović, predsjednik islamske zajednice u Hrvatskoj, poručio je za Dnevnik Nove TV kako je ožalošćen svim događajima te da iskreno suosjeća s porodicom Tomislava Salopeka.

Istu poruku poslao je ipenzionisani muftija Ševko Omerbašić. Upozorio je kako ovakve događaja ne treba povezivati s islamom, a građane je upozorio da ne putuju u Egipat.

Ševko Omerbašić, penzionisani muftija Islamske zajednice, izjavio je: "Jedini način da se spriječi tragedija Hrvata, odnosno Hrvatske, je da se izbjegavaju te zemlje jer u te zemlje je već došao terorizam u gradove, nije samo u periferije nego je u samim gradovima i meni se čini da nitko nije siguran", prenosi Dnevnik.hr.

17:50 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je izjavu za medije u 18 sati, prenosi Index.

17:15 Hvratski premijer Zoran Milanović izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare da ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je istinita vijest o ubistvu Tomislava Salopeka u Kairu, ali da se boji da se to ipak desilo 

16:10- Tragična sudbina Tomislava Salopeka rastužila je i neke poznate Hrvate koji su se od ovog tate dvoje djece oprostili na društvenim mrežama.

- Zgrožena sam tužnom sudbinom koja je zadesila Tomislava Salopeka - čovjeka ni krivog ni dužnog, pogubljenog... Odurno i nehumano... Ako je istina što kažu... Počivao u miru, Tomislave. Nek' ti je laka zemlja i neka ti je bolje tamo gdje sada jesi, jer planeta Zemlja je odvratno mjesto. Iskreno saučešće cijeloj obitelji. U što se svijet pretvara? Žalost i tuga-  piše Ella Dvornik.

ela

Jacques Houdek tek je kratko napisao: "Počivao u miru Božjem. Iskrena sućut obitelji Tomislava Salopeka".
jacqueas


- Tuga... Toliko crne kronike i mržnje. Žena pretučena na smrt od ruke partnera, ljudi ljudima odsijecaju glave zbog "uvjerenja", mladi otac dvoje djece ide spasiti osobu od utapanja pa ga izda srce... RIP svima navedenima... Ponekad se pitam... ima li išta smisla... Najbolje se maknuti s ovog Facebooka - napisala je Pamela Ramljak.

15:56- Prateći arapske medije, politolog i stručnjak za Bliski Istok, Vedran Obućina, saznao je za brutalno ubistvo Hrvata Tomislava Salopeka.

- To je jednostavno potvrda naših realnih očekivanja koja samo imali od prije. Bilo kakav oblik pregovora nažalost nije uspio, bilo da se radilo o pregovorima oko oslobađanja određenih osoba ili otkupnini. Pregovori su očigledno propali - kazao je politolog i stručnjak za Bliski Istok, Vedran Obućina.

15:38- Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izrazio je saučešće hrvatskoj vladi i porodici Tomislava Salopeka nakon još nepotvrđenih vijesti da je teroristička grupa, Islamska država pogubila toga nedavno otetog hrvatskog državljanina.

15:05- Agencija France presse piše da još nije potvrđena autentičnost fotografije, a isto tvrdi i Reuters dodajući da uz fotografiju stoji i naslov: "Ubistvo hrvatskog taoca zbog učestvovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok".

14:33 Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarašnjih poslova kazao je kako Egipat provodi vlastite provjere, prenosi Reuters.

- Vidjeli smo vijest na internetu i upravo radimo vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem saopćenja -. rekao je.

14:26-  Iz Ureda predsjednice Hrvatske obavijestili su javnost da je Kolinda Grabar-Kitarović otkazala sve svoje za danas najavljene aktivnosti "zbog obavljanja drugih državničkih poslova".

salopek

14:16-  Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske za medije su kazali kako u ovome trenutku "ne mogu ništa potvrditi" o smrti Tomislava Salopeka.

14:00-  Hrvatski premijer Zoran Milanović povodom vijesti da je Tomislav Salopek ubijen danas će se u 17 sati obratiti javnosti na vanrednoj novinskoj konferenciji.

13:20- AFP je upravo objavio da je takozvana "Islamska država" (ISIL) obznanila da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka koji je otet 22. jula u Egiptu.

Rok koji je podružnica Islamske države na Sinaju postavila za ispunjavanje njenih zahtjeva istekao je u prošli petak, a kako Salopek nije bio ubijen odmah, cijela se Hrvatska nadala da će uspjeti pregovori ili potraga za njime.

Međutim, očito da nisu, a na Twitteru su se pojavile i fotografije ubijenog taoca, za koje još nije moguće potvrditi da su autentične.

salopek-1111

Fotografija odsječene glave Tomislava Salopeka koja se pojavila na SITE Intel Group

Francuski AFP objavio je na svojem Twitter profilu šokantnu informaciju temeljeći je na vijesti internetske stranice SITE Intel Group. Društvenim mrežama počela se širiti i fotografija uznemirujućeg sadržaja, na kojoj se navodno, tvrde islamisti, nalazi mrtvo Salopekovo tijelo.

screenshot-2

AFP objavio informaciju na Twitteru

Na fotografiji nalazi se i natpis na arapskom jeziku u kojem se optužuje Hrvatska zbog učestvovanja u borbi protiv ISIL-a.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova za sada još nije potvrdilo informaciju da su teroristi ispunili svoju prijetnju i pogubili Salopeka, oca dvoje djece iz Vrpolja, no očekuje se njihovo saopćenje.

Informaciju je, pak, za "Jutarnji list" potvrdio i izvor iz egipatskog dnevnika "7 dan" (Alyom Al Sabea).

Hronologija

Tomislava Salopeka teroristi povezani s Islamskom državom oteli su 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju CGG. Njegov automobil zaustavila je naoružana grupa koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

U srijedu je Islamska država objavila snimku na kojoj Salopek s papira čita uznemirujuću poruku: “Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. Oženjen sam s Natašom, imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku CGG (Compagnie Générale de Géophysique). Vojnici Islamske države su me zarobili u srijedu 22. jula. Spremni su razmijeniti mene za muslimanke koje su zatočene u egipatskim zatvorima. Dogovor mora biti postignut u sljedećih 48 sati. U suprotnom, vojnici Islamske države će me ubiti”.

Brojač upozorenja

Potom su džihadisti u petak ujutro na jednom od službenih Twitter računa ogranaka Islamske države objavili sat prema kojem rok za spas Salopeka ističe u petak u 17:37 sati po hrvatskom vremenu. Na sajtu je uz objavljeni brojač bila napisana i poruku na arapskom, koja u prevodu glasi: “Pustite zatvorenice ili će me vojnici ISIS-a na Sinaju ubiti”.

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti su u petak organizirale aktivnu potragu za Salopekom, u kojoj su učestvovale tajne službe, vojska i policija. Napori egipatskih vlasti, vrlo vjerojatno, posljedica su pritiska hrvatske ministrice Vesne Pusić, koja je u srijedu zajedno sa suprugom otetog Salopeka doputovala u Kairo, i koja se u petak sastala s tamošnjim šefom diplomacije. Ministar Sameh Šukri obećao je da Egipat neće štedjeti napore i da će učiniti sve da se hrvatski talac oslobodi. Nažalost, vremena je bilo premalo.