BIH

RARITETI Nudio klavir iz 19. stoljeća na poklon i niko ga nije htio!

Neobičan potez Zeničanina Davora Pejića

A. DŽONLIĆ

12.8.2015

Zeničanin Davor Pejić bezuspješno je mjesecima prodavao rijetki koncertni klavir jedne od najuglednijih svjetskih marki "J. Fritz & sohn". Problem nije bila cijena, već to što se Pejić suočio s potpunim odsustvom interesiranja za jedan ovakav muzički raritet. Zbog toga se odlučio na neobičan potez.

Prodajna mreža

- Na ovdašnjoj prodajnoj online mreži napisao sam da ga poklanjam ili dajem za 1 KM. Ni tada se niko nije javio. Namjeravao sam da onome ko se javi pojasnim da sam time samo htio iziritirati javnost, da je, nažalost, došlo vrijeme da se ovakvi uređaji poklanjaju, ali samo sam iziritirao sebe, jer se opet nije niko javio - priča nam Pejić.

davorpejic1

Pejić: Bezuspješna prodaja

Oglas je i danas aktuelan, a ovaj Zeničanin pojašnjava da je to učinio jer je želio pokazati koliko se kod nas cijeni umjetnost i umjetnina. Niko nije bio zainteresiran kad ga je "zacijenio" koliko zaista vrijedi, nikog nije zanimalo kad je cijena bila i više nego povoljna, a još manje ljudi se javilo kad je napisao da klavir poklanja. Što je najgore, oglas je čitan, o čemu govori statistika posjeta.

Kupuje manji

Pejićev klavir je iz druge polovine 19. stoljeća, a on ga se "rješava" zbog nedostatka prostora, jer je instrument veći od dva metra, i želi za novčanu kompenzaciju kupiti manji pianino.

- U jednom trenutku sebi sam rekao da ću ga zaista pokloniti prvoj osobi koja se javi. Prije nego što sam se odlučio na test s poklanjanjem, javio se čovjek koji mi je ponudio 100 KM. Bolje da mi je šamar udario. Najjeftiniji pianino je 1.500 KM, a jednostavnom pretragom na internetu može se vidjeti da se ovakvi klaviri van BiH nude za nekoliko hiljada eura - priča razočarani Pejić.

Nudio ga i institucijama

- Klavir sam nudio i institucijama koje bi ga trebale posjedovati, poput Pozorišta, Muzeja i Muzičke škole, ali mi je rečeno da "nemaju novaca ili prostora". Nudio sam ga i lokalnim biznismenima, vlasnicima restorana, hotela, motela, barova, kafića, ali uzalud - kaže Pejić.