VIJESTI

Mirnes Kovač o otmici Salopeka: Svi smo u opasnosti!

Politički analitičar

Autor:E. MASLO

10.8.2015

Politički analitičar iz Sarajeva Mirnes Kovač smatra da je situacija u vezi s otmicom Hrvata Tomislava Salopeka u Egiptu haotična i puna nelogičnosti.

- Radi se o priličnom razvlačenju pameti. Jedni objavljuju da je isteklo vrijeme ultimatuma koji su otmičari dali, a njihov zahtjev nije preciziran. Nemamo informacija ni iz sigurnosnih sektora šta se radi na njegovom oslobađanju. Činjenica je da tokom dana (jučer, op. a.) nije bilo previše informacija na društvenim mrežama, uglavnom su to bile manipulacije i lažne poruke, te je nezahvalno i nemoguće dati bilo kakvu prognozu - kazao je Kovač u jučerašnjoj izjavi za “Dnevni avaz”.

Slučaj otmice Salopeka razvijao se slično kao i kod drugih koji su u posljednje vrijeme bili žrtve ISIL-a.

- Za sada se stvari razvijaju slično, ali ima tu i nekih različitosti. Ovaj odjel, Vilajet Sinaj se poistovjećuje s ISIL-om, ali nemaju neku direktnu vezu osim što koriste njihovu metodologiju. Sa žrtvama ISIL-a sve je bilo preciznije, no to može biti nada da će se slučaj Salopeka pozitivno riješiti. U ovom trenutku jedino što možemo je da molimo Boga za njega i njegovu porodicu da se situacija riješi na najbolji mogući način - istaknuo je Kovač.
 
On je rekao da je terorizam globalni problem, te da žrtva može postati svako.

- Terorizam je globalno zlo i kao takav može se desiti svugdje, svi smo u opasnosti. Iz ovog slučaja vidi se da su sve bliži nama, i utječu na naše živote. To jeste cilj tih ljudi koji putem terora i straha žele nametnuti svoje političke ciljeve, da skrenu pažnju. To je suštinska definicija terorizma i ovo je zadatak za cijeli svijet da se zaštiti od ovog zla – kazao je Kovač.