VIJESTI

PROGNOZE Vreline sve do kraja avgusta!

U cijeloj BiH bez promjene vremena

Autor:E. HALIMIĆ

7.8.2015

U tramvaju koji vozi na relaciji Ilidža - Baščaršija, između stajališta Čengić-Vila i Dolac-Malta, jučer oko 12.30 sati mladiću u dvadesetim godinama je, najvjerovatnije zbog zagušljivosti i vrućine, pozlilo i pao je u nesvijest. Brzom reakcijom ostalih putnika u tramvaju koji su mu odmah priskočili u pomoć mladić se pridigao na noge i izašao na narednom stajalištu, a na lice mjesta pozvana je i Hitna pomoć. 

- Javljeno nam je da je mlađem muškarcu pozlilo u tramvaju, međutim, on je po dolasku naše ekipe odbio da mu se pruži pomoć - potvrđeno je za "Avaz" iz Hitne pomoći.

Nema padavina 

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Sena Softić-Taljanović preporučila je građanima da, kada vide da je nekome pozlilo od vrućine, odmah pozovu Hitnu pomoć. 

- A u međuvremenu, dok ljekari ne stignu, potrebno je osobu rashladiti, raskopčati joj odjeću, umiti je hladnom vodom, pogotovo vrat i vratne žile - pojasnila je Softić-Taljanović.  

U cijeloj BiH na snazi je narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura, a meteorolozi najavljuju vreline i u narednim danima.

sena-softic-taljanovic

Softić-Taljanović: Ne izlaziti tokom dana 

- Za vikend nas očekuje sunčano i vruće vrijeme. U nedjelju očekujemo između 30 i 36 stepeni i neće biti padavina. Ni tokom naredne sedmice ne očekujemo značajnu promjenu temperaturnih vrijednosti, a ni kišu. Kada je u pitanju prognoza za avgust, do kraja mjeseca bit će vruće, s temperaturama od 31 do 36 stepeni, dok na sjeveru i jugu države može biti i toplije. Samo bi oko sredine mjeseca moglo biti nekoliko svježijih dana sa slabom kišom - kazali su nam u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Velike gužve 

Ljekari i dalje upozoravaju građane da izbjegavaju izlaziti vani tokom dana, a, ako moraju napustiti domove, da se adekvatno obuku i piju što više tečnosti. 

- Očekivano je da ljudi kolabiraju na javnim mjestima, najčešće u javnom gradskom prijevozu, gdje vladaju gužve. Usljed povećane temperature, zagušljivosti i isparavanja ljudskih tijela, temperatura na tim mjestima znatno je viša nego vani, gdje koliko-toliko ima vjetra - navela je Softić-Taljanović.

Dovoljne količine protuotrova

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS raspolaže dovoljnom količinom protuotrova ili vakcina protiv ujeda zmija otrovnica šarke i poskoka, koje žive na našem području. 

- Imamo dovoljne količine, kako u centralnom punktu tako i na područnim punktovima u općinama KS. Do danas nismo zabilježili nijedan ujed otrovnice, a preporuka je za građane koji se kreću po planinama i izletištima da nose sa sobom štap i da, dok idu kroz šumu, njime udaraju o zemlju, jer zmije reagiraju na vibracije i odmah će pobjeći - pojasnila je Softić-Taljanović.