VIJESTI

AVAZ SAZNAJE Sprega kriminala i vlasti najveća opasnost za BiH

Informacija Ministarstva sigurnosti o najvećim rizicima

S. D.

8.8.2015

Različiti oblici kriminala, kao i korupcija imaju direktan negativni utjecaj na sigurnost u BiH, a značajnu prijetnju za našu državu predstavlja sprega kriminalaca sa strukturama u različitim nivoima vlasti. Navedeno je ovo, između ostalog, u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH za prošlu godinu, a koju će krajem mjeseca razmatrati poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

U informaciji su pobrojani i najveći sigurnosni izazovi za BiH u 2015. godini, među kojima se ističu opasnost od terorizma, suočavanje s novim vrstama sintetičkih droga na bh. tržištu, a kao problem se ističe i izostanak bolje koordinacije i komunikacije među policijskim agencijama i sigurnosnim institucijama u BiH.

Kriminalci i policajci

Kao sigurnosni izazov u informaciji se navode i nerasvijetljena politička i druga ubistva tokom i nakon rata te neprocesuiranje nekih slučajeva ratnih zločina, a istaknut je i rizik zloupotrebe bezviznog režima i njegovo eventualno ukidanje.

U informaciji Ministarstva sigurnosti, koje se poziva na podatke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), navodi se da pojedini državni zaposlenici na raznim nivoima vlasti pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa za novac osiguravaju određene pogodnosti, a neki su, kako se navodi, „stalno angažirani“ za takve usluge.

- Naročito zabrinjavaju podaci da je jedan broj nosilaca kriminogenih aktivnosti uspio davanjem mita u novcu i drugim vrijednostima pridobiti i pojedine predstavnike izvršne i sudske vlasti - navodi se u informaciji Ministarstva.

izvjestaj-osa-sigurnost

Dio izvještaja u kojem se ukazuje na spregu kriminalaca i vlasti

Dalje se ističe da se kriminogene osobe sve češće pokušavaju približiti zaposlenicima raznih policijskih i sudskih organa. U tim slučajevima je u posljednje vrijeme uočeno da kriminalci, osim što im daju mito, službenicima odaju i informacije o svojoj konkurenciji u kriminalnom miljeu.

Napredak u službi

Na taj način zaposlenicima je, osim novčane dobiti, omogućeno i napredovanje u službi kroz "uspješan" rad, odnosno presijecanje djelovanja različitih "konkurentskih" kriminalnih grupa.

- Druga strana zauzvrat dobiva odgodu ili umanjenje krivične odgovornosti za djela za koja se tereti, ali i eliminaciju konkurencije. Vremenom ovakav odnos rezultira i drugim oblicima saradnje, pa se kriminalno lice i zaposlenik institucije zadužene za provođenje zakona u krivičnom postupku udružuju iznudama od lica koja bi trebala biti obuhvaćena budućim istragama ili akcijama - navodi se u informaciji.

Osim što sprega korupcije, organiziranog kriminala i vlasti direktno utječe na sigurnost, u Ministarstvu navode da su ovi problemi jedan od najvažnijih faktora ugrožavanja daljnjeg razvoja ekonomske stabilnosti BiH.

Socijalni nemiri

Među sigurnosnim rizicima u informaciji je navedena i visoka stopa nezaposlenosti, za koju se navodi da doprinosi povećanju općeg siromaštva i društvenog raslojavanja, a koja se manifestira i kroz javno protestiranje i drugo ispoljavanje nezadovoljstva građana.

- Ne treba zanemariti ni javljanje straha i očajanja zbog egzistencijalne ugroženosti, kao ni pojedinačno ispoljavanje nasilnog ekstremizma u okviru takvih protesta - navodi se u informaciji.