BIH

Vlada TK odobrila dodatni upis studentima koji su položili prijemni ispit na prvom roku

Na današnjoj sjednici

Autor:M. Ahmedić

6.8.2015

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici dala saglasnost za dodatni upis u prvu godinu prvog i intgriranog prvog i drugog ciklusa studija na fakultetima Univerziteta u Tuzli, koji su u prvom upisnom roku položili prijemni ispit, te je utvrdila i visinu školarine i participacije u troškovima studija za akademsku 2015./2016. godinu.

- Senat Univerziteta u Tuzli je poslije prvog upisnog roka donio Odluku da se na pet fakulteta promijeni kvota za upis. Vlada je dala saglasnost za dodatni upis još 196 studenata na pet fakulteta, a najviše studenata će biti upisano iz reda samofinansirajuće kategorije. Moći će se 70 studenata upisati na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, na Filozofskom fakultetu je povećan upis za 42 studenta na programima engleski jezik, pedagogija-psihologija i socijalni rad. Na Prirodno-matematičkom fakultetu povećan je upis za pet studenata, kao i na Tehnološkom fakultetu za 34 i na Prvanom fakultetu za 45 iz reda samofinansirajućih studenata - kazala je pomoćnica ministra za obrazovanje Mersija Jahić.

mersija-jahic-zmajenica-ministra-za-obrazovanje

Dalje je navela da je Senat utvrdio cijene za troškove studija za akademsku 2015./2016. godinu.

-Troškovi studija za Medicinski fakultet, Farmaceutski i Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli iznosi 900 KM po semestru. Za Elektrotehnički, Mašinski, Prirodno-matematički i Rudarsko-geološko-građevinski i Tehnološki fakultet iznosi 750 KM. Za Edukacijsko-rehabilitacijski, Ekonomski, Pravni, Filozofski fakultet i Fakultet za tjelesni odgoj i sport iznosi 600 KM. S tim da  postoje pogodnosti za studente boračke populacije koji plaćaju pedeset posto, kao i iz drugih redova populacije - podvukla je Mersija.