BIH

SMJEŠTAJ Studenti čiji kantoni ne izmire dugove neće moći dobiti krevete

Objavljena konačna lista studenata koji će boraviti u domovima

A. JAMAKOVIĆ

7.8.2015

Konačna lista primljenih studenata za boravak u domovima Studentskog centra Sarajevo za narednu akademsku godinu jučer je objavljena. Primljena su 1.433 studenta, a najviše ih dolazi iz Zeničko-dobojskog – 519 i Srednjobosanskog kantona 431.

Iz manjeg bh. entiteta prijavila su se 44 studenta, devet je iz Brčko Distrikta, dok je sedam studenata iz drugih država, a preostali broj dolazi iz drugih kantona.

Prema riječima direktora Studentskog centra Emira Kadrića, do kraja mjeseca studenti će moći prijaviti cimere, a do 10. septembra trebala bi biti završena i raspodjela kreveta.  

emir-kadric-1

Kadrić: Nemamo zakona

- Slijedi nam teška borba s kantonima koji najavljuju manje subvencija, što može dovesti do velikih problema jer bi studenti koji ispune kriterije mogli ostati bez smještaja. Bit ćemo isključivi, niko neće moći u dom ako njegov sufinansijer ne izmiri obaveze za prethodnu akademsku godinu. Tražit ćemo da se Vlada obaveže da će izmirivati obaveze mjesec za mjesec jer je to jedino rješenje pošto nemamo zakona za ovu oblast - kazao je Kadrić.

Iz Centra napominju da očekuju još 20-ak studenata iz Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog specifičnog načina bodovanja koji pravi probleme studentima.

Uvjetuju ih gdje će studirati

- Opet ovisimo o vlasti hoće li se smilovati da nam isplate dugove jer su naše obaveze prema dobavljačima između 1,7 i 1,9 miliona KM. U isto vrijeme iz nekih kantona uvjetuju studente da će ih finansirati ukoliko studiraju na najbližem univerzitetu, što je apsurd - dodao je Kadrić.