BIH

Bosanke zadivile Google!

NAUKA Srednjoškolke iz Tuzle idu u Los Anđeles na svjetsko finale

E. Trako

6.8.2015

Učenice Međunarodne srednje škole u Tuzli Anela Arifi (18) i Ilda Ismaili (17) ušle su u finale među 20 učesnika prestižnog svjetskog takmičenja "Google Science Fair" 2015. godine, s projektom proizvodnje biodizela od kokošijeg perja, iscrpno i uporno radeći dvije godine.

Kako su u razgovoru za "Avaz" kazale Anela i Ilda, njihov projekt je baziran na sistemu od dva reaktora za proizvodnju hidrogen-materijala i za skladištenje biodizela od kokošijeg perja. Njihov projekt je prepoznala najveća svjetska kompanija i pozvala ih na finalno takmičenje. Kako kažu, ne mogu vjerovati da im se ovo događa.

Bez očekivanja

- Kada je testirano, karbonizirano pileće perje pokazalo je dobre karakteristike za skladištenje hidrogena i biodizel je pokazao dobar kvalitet. Ukoliko bi se koristio, imali bismo čišće okruženje, bolji kvalitet goriva i zdraviju budućnost - pojašnjava Ismaili.

Ulazak u top 20 svjetskih mladih naučnika uspjeh je koji se, ističu, ne može opisati riječima.

- Ovo je zaista veliko iznenađenje za nas. Prijavile smo se bez ikakvih očekivanja i, kada je došlo vrijeme da provjerimo rezultate, odnosno, kada smo vidjele da smo ušle u uži krug od 90 učesnika iz regiona, već tada smo znale da smo napravile veliki uspjeh - priča mlađa učenica iz “čudesnog naučnog dua“.  

Inače, samo iz regiona bilo je 12.000 prijavljenih projekata. No, djevojke iz Bosne su nadmašile sve!

- Kada smo dobile informaciju da smo ušle među top 20 finalista, osjećaj je bio nevjerovatan. Išle smo na razgovore u Zagreb u regionalni “Google” ured i oni su nam pružili priliku da svoj projekt prezentiramo žiriju i ljudima iz Litvanije, Irske. Mi smo jedine iz regiona koje su ušle u finale ovog takmičenja - kaže Arifi.

Nakon srednje škole, sada su im otvorena vrata brojnih i najprestižnijih univerziteta.

- Kada bismo dobile nagradu za ovo takmičenje, a u Kaliforniji će biti proglašenje pobjednika od 19. do 23. septembra, zaradile bismo 50.000 dolara. Namjeravamo taj novac iskoristiti u unapređenje našeg projekta - dodaje Arifi.

Njena kolegica Anela kaže da joj je, prije svega, velika čast biti u finalu od toliko prijavljenih projekata.

- I da ne dobijemo nikakvu nagradu, ovo do sada je stvarno veliki uspjeh - ističe Anela.

Izostala pomoć

A da sve ne bude sjajno, uvijek se pobrinu političari u vlasti.

- Nama bi bilo dovoljno da nas je neko pozvao i čestitao nam, a kamoli da nas je pitao treba li kakva finansijska podrška. Sreća nam je pa “Google” sada plaća sve, jer je to njihovo takmičenje - kažu mlade naučnice.

 Održat će predavanje studentima

Posebno zahvaljuju profesorima Tehnološkog fakulteta u Tuzli koji su posljednjih mjeseci radili s njima i obećali im da će moći, kada sve završi, održati predavanje studentima.  

Zlato u Teksasu

Ove učenice su osvojile prestižnu nagradu na I-SWEEEP 2014 olimpijadi, koja je održana u Hjustonu (Teksas, SAD). Anela Arifi i Ilda Ismaili su projektom LET’S CHAR IT u kategoriji “Energija” osvojile zlato na ovom svjetskom takmičenju.

Na I-SWEEEP olimpijadi je učestvovalo 600 srednjoškolaca i 300 mentora iz 70 zemalja. Takmičenje je trajalo od 28. aprila do 4. maja.