SPORT

Prva orijentiring utrka u Goraždu

Učestvovali takmičari iz BiH, SAD, Poljske i Bugarske

Al. B.

5.8.2015

U Goraždu je organiziran Internacionalni planinarski orijentiring KUP “Goražde 2015”, prvo takmičenje u ovoj discipliini za koje je ovaj grad nedavno ispunio sve potrebne preduvjete. Utrka je organizirana u sklopu Festivala prijateljstva, a u njoj je učestvovalo 20 takmičara iz BiH, SAD, Poljske i Bugarske.

zajko-sovsic

Šovšić: Spremni i za veća takmičenj

– Ideja je bila da na svoj način, kao klub, damo doprinos bogatstvu sadržaja festivala. Orijentiring je u svijetu vrlo rasprostranjen sport u okviru planinarstva, a cilj je da u najkraćem roku takmičar nađe kontrolne tačke duž staze. Učestvovati mogu takmičari svih uzrasta. Zahvaljujući međunarodnim stručnjacima koji su nedavno izradili karte i tako nam dali neku vrstu stadiona za ovaj sport, mi ćemo moći organizirati velika takmičenja, čak i svjetska – kazao nam je Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog društva “Goražde – Maglić”, koje je organiziralo utrku.

valentin-garkov

Garkov: Oduševljenje Bugara

Tim kartografa iz Bugarske koji je u maju izradio karte centra Goražda i Rude glave sa planinarskim domom, predvodio je profesor Sportske akademije iz Sofije, Valentin Garkov, koji je ponovo u Goraždu.

– Sjajno je, a lijepo je i ostalim članovima bugarske delegacije, članovima bugarskog Saveza pisaca. Oduševljeni smo jer Goražde ima dušu. Malo mi je čudno samo to da, iako je ovo 18. festival, prvi put učestvuju Bugari. A pošto je Bugarska prva država koja je zvanično priznala BiH to mora da se ispravi – ističe Garkov.

dsc-0732