BIH

GORAŽDE U posjeti onima kojima posjete najviše trebaju

Neumorni članovi ansambla "Les ZaZous" na Festivalu prijateljstva

Al. B.

5.8.2015

Već pomalo umorni od uličnih svirki na različitim mjestima u gradu, članovi francuskog ansambla "Les ZaZous" predstavili su se i na centralnoj pozornici Festivala prijateljstva u Goraždu.

koncert-1

Četrnaest njegovih članova za Goražde veže već deset godina dugo prijateljstvo, a na ovogodišnjem Festivalu jedni su od rijetkih učesnika koji čuvaju izvornu ideju manifestacije, šireći je ulicama, plažama, kafićima … koje ispunjavaju zvucima svjetske muzike, ali i sevdalinke u koju su se zaljubili upravo u gradu na Drini.

koncert-2

Uz zvuke pjesama "Tamburalo momče uz tamburu", "Šećer Mujo", "Moj dilbere", na sceni su im se pridružile i članice Sekcije za očuvanje bošnjačke tradicije i običaja. U znak sjećanja na prerano preminulu profesoricu francuskog jezika Suadu Dadu Tatarević, koja je dala veliki doprinos organizaciji Festivala prijateljstva i bila direktna spona sa članovima kolektiva "Bretanja – Goražde", grupa "Les ZaZous" je sa članovima Muzičkog vokalno-instrumentalnog sastava "Behar" iz Goražda izvela popularnu sevdalinku "U lijepom starom gradu Višegradu".

koncert

Već narednog dana dragi gosti iz francuskog grada Rena (Rennes) posjetili su i one kojima su posjete i najpotrebnije – stanare Doma za stare u Goraždu. Da je muzika lijek za dušu i da njen jezik svi razumiju pokazalo se tokom kraćeg koncerta u parku ove ustanove.