REGION

Proslava Oluje: Hrvatska predsjednica u Kninu otvorila muzej "Oluja '95"

Na otvorenju Muzeja u Kninu bio je cijeli državni vrh

Fena

5.8.2015

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila je muzej "Oluja '95" u Kninu te čestitala Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 20. obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluja.

"Narod koji ima svoju povijest ne može se izbrisati s lica zemlje kao što su to neki pokušali", rekla je hrvatska predsjednica koja je naglasila kako je posebno ponosna na hrvatske branitelje, na sve one koji su dali svoje živote, zdravlje, mladost za hrvatsku Domovinu. Sjećamo se, kaže, svih poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, branitelja i civilnih žrtava, djece i njihovih obitelji.
 
"Knin, Oluja i hrvatski branitelji nisu samo dio slavne, moderne hrvatske povijesti, nego su i živa baština, vrijednost na kojoj se i danas 20 godina nakon Oluje, temelji suvremene Republika Hrvatska", rekla je predsjednica.
 
Ocijenila je da Muzej daje realan, dokumentiran, stručno i znanstveno argumentiran pregled događaja koji su predhodili borbu za slobodu, sliku o Domovinskom ratu i samu operaciju Oluja.
 
Stručna koncepcija i postav muzeja lijepo su približili i život običnog čovjeka u teškim danima okupacije, ali i danima ponosa i slave. Posebno je dobro prikazana uloga hrvatskih branitelja i zapovjednika te vrhovnog zapovjednika, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana što je mali, ali sadržajan muzej učinila nezaobilaznim mjestom za svakog hrvatskog učenika, studenta i građana.
 
"Svoju povijest pišemo sami, ponosni na svoj nacionalni identitet, dostignuća i vrijedosti, povijest i baštinu..kao što to možemo vidjeti u kninskom muzeju Oluja 95. Neka to bude spomen našoj domovini", rekla je predsejdnica Kolinda Grabar Kitarović.
 
Na otvorenju Muzeja u Kninu bio je cijeli državni vrh, a premijer Zoran Milanvoić rekao je kako vjeruje da će u Kninu biti isto tako lijepo kao jučer u Zagrebu.