GLOBUS

MASER KOJI JE PREKO NOĆI POSTAO DŽIHADISTA Bolji mi je zatvor u Njemačkoj, nego sloboda u Siriji!

Ebrahim B bivši je borac ISIL-a

Autor:(D. K.)

5.8.2015

Ebrahim B bivši je borac Islamske države (ISIL) koji trenutno čami u zatvoru u njemačkom Celleu i nedavno je bio na saslušanju na sudu na kojem je optužen za terorizam. I uopće nije nesretan zbog toga! Prema njegovim riječima, zatvor je raj u usporedbi s onim što se događa u Siriji i Iraku.

- Istina je! Bolje zatvor u Njemačkoj nego sloboda u Siriji - rekao je Ebrahim u intervjuu za njemačke televizije NDR i WDR, samo nekoliko dana uoči početka suđenja. Ovaj 26-godišnji njemački Tunižanin jedan je od rijetkih koji može posvjedočiti o užasima koji se događaju na prostoru tzv. Islamske države. Ebrahim je prvo ispričao kako je zapravo završio u džihadu...

- Prišli su mi u džamiji u Wolfsburgu. Morate me shvatiti, u to vrijeme sam bio stvarno očajan. Loše mi je išlo u školi, zaručnica me ostavila... Da su mi u tom trenutku prišli jamajčanski gangsteri ili Hells Angelsi, također bi otišao s njima - priča profesionalni maser iz Wolfsburga koji se nije previše dvoumio kada mu je čovjek zadužen za regrutiranje boraca ispričao priču o ISIL-u.

- Rekao mi je 'kako možeš mirno spavati kada mladi muslimani umiru od gladi, a mlade muslimanke konstantno siluju'. Rekao mi je da ću ići u pakao ako umrem u Evropi.

Naravno, razlog odlaska u Siriju bile su i žene.

- Ti si budala - rekao mi je - Ti si musliman, možeš oženiti četiri žene. Pa ko bi odbio četiri žene?

Priča je u potpunosti upalila i Ebrahim je 28. maja 2014. godine prešao tursko-sirijsku granicu. Idila u ISIL-u nije dugo trajala i mladi Nijemac je odmah završio u zatvoru pod optužbom da je špijun. Smjestili su ga u glavni centar za egzekuciju neprijatelja države.

- Ne mogu vam opisati kakav sam užas tamo proživio. Zvukovi su bili kao kad automobilom pregazite mačku, a ćeliju pokraj moje punili su odrubljenim glavama.

Slična sudbina čekala je Ebrahima, ali je onda na scenu došao čovjek iz Njemačke koji ga je i dovukao u Siriju. Objasnio je ISIL-ovcima da Ebrahim nije špijun i izvukao ga je iz zatvora.

- Nakon toga možeš birati hoćeš li postati borac ili bombaš samoubica. Dakle, biraš između smrti i - smrti, prenio je Jutarnji list.

Njemačke vlasti sumnjaju da je Ebrahim trebao izvesti samoubilački napad u Baghdadu, ali da su iračke službe u posljednji trenutak spriječile katastrofu. Ebrahim o tome nije htio govoriti na TV-u, ali priču će morati ispričati na sudu.

Kako god bilo, Ebrahim je brzo shvatio da u Siriji nema života za njega i samo tri mjeseca nakon odlaska u Siriju odlučio se na bijeg. Nekako se dočepao Turske, a poslije i Njemačke gdje je uhapšen u oktobru.

- Islamska država nema veze s islamom. To je moj zaključak i zato nemojte dopustiti da vaše dijete krene na put koji sam ja prošao. Pomozite mu - zaključio je Ebrahim.