GLOBUS

Ban Ki-moon pozvao donatore da dodijele sredstva za pet miliona ugroženih palestinskih izbjeglica

UNRWA je već prije objavila da bi finansijski manjak mogao uticati na rad 700 škola

Fena

5.8.2015

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je sve donatore da dodijele sredstva potrebna za pomoć pet miliona ugroženih palestinskih izbjeglica.

U pisanom saopćenju iz Ureda generalnog sekretara se navodi da je Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) obrazložila finansijsko stanje i zabrinutost zbog nedostatka sredstava za brigu o izbjeglicama.

Stoga je generalni sekretar UN-a Ban je u proteklih nekoliko dana o ovom pitanju razgovarao s liderima nekoliko zemalja i tom prilikom isticao važnost rada UNRWA koji pomaže više od pet miliona registriranih palestinskih izbjeglica, među kojima i pola miliona djece.

"UNRWA se ove godine nalazi u do sada nezabilježenoj finansijskoj krizi. Neophodno je hitno pronaži 100 miliona dolara kako bi palestinska djeca spremno dočekala novu školsku godinu. Zato pozivam sve donatore da pomognu“, poručio je sekretar Ban.

Prema podacima UN-a 2,1 milion palestinskih izbjeglica živi u Jordanu, 1,3 miliona u Gazi, blizu milion na Zapadnoj Obali i po pola miliona u Siriji i Libanu.

Krajem jula Ujedinjeni narodi su upozorili da pola miliona palestinske djece možda u septembru neće nastaviti školovanje ne prikupi li u idućim sedmicama međunarodna zajednica 100 miliona dolara, koliko nedostaje.

Nickolay Mladenov, UN-ov izaslanik za Bliski istok, rekao je tada Vijeću sigurnosti UN-a da se škole koje vodi UN-ova agencija za pomoć i radove (UNRWA) za palestinske izbjeglice u regiji zbog finansijskih problema najesen neće otvoriti.

"To će imati teške posljedice za palestinsku izbjegličku djecu u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji, ali i za stabilnost i sigurnost ionako trusne regije", rekao je Mladenov.

UNRWA je već prije objavila da bi finansijski manjak mogao uticati na rad 700 škola.

UNRWA je osnovana 1949. godine i od tada brine o zdravstvu, obrazovanju, rehabilitaciji i zaštiti izbjeglica u deset kampova u Jordanu, devet u Siriji, 12 u Libanu, 19 na Zapadnoj Obali i osam u Gazi.