LIFESTYLE

NAJTAČNIJI TEST Saznajte da li vam je partner nevjeran

Ne treba vam kristalna kugla

Autor:Mi. K.

5.8.2015

Nevjeru niko ne želi doživjeti u ljubavnoj vezi pa bi bilo dobro unaprijed znati je li moguće da do nje dođe. No, za predviđanje moguće prevare u budućnosti ne treba vam kristalna kugla već je dovoljno znati podatak koji vam otkrivamo u nastavku teksta.

Novo istraživanje dokazalo je da sklonost nevjeri može biti - nasljedna. Dakle, hoće li partner biti nevjeran (odnosi se i na žene i na muškarce) uveliko zavisi o tome jesu li njegovi roditelji počinili preljubu. Studija je pokazala da ako je roditelj bio nevjeran, dvostruko je veća vjerojatnost da će i dijete počiniti preljubu nego kod djece čiji su roditelji bili vjerni. 

- Otkrili smo snažnu povezanost između roditeljske nevjere i preljubničkog ponašanja među našim ispitanicima. Dakle, nevjera roditelja povezana je s većom vjerojatnošću da je i njihovo dijete bilo nevjerno barem jednoj u vlastitoj vezi. Ovaj podatak ne znači nužno da će partner prevariti baš vas. Zadovoljstvo u vezi, privrženost, snaga samokontrole i osobnost također igraju ulogu u tome hoće li netko biti nevjeran - objašnjava dr. Dana Weiser, voditeljica istraživanja. 

Dodaje da se dijete ponaša onako kako je učilo od roditelja. 

- Ključno je roditeljsko objašnjenje nevjernosti. Roditelji će pokušati opravdati svoje ponašanje i prikazati nevjernost kao prihvatljivo ponašanje što utječe na uvjerenja i ponašanje njihove djece. Roditelji uče djecu što je prihvatljivo i vrijedno u romantičnoj vezi i ponašanje roditelja može imati nehotične posljedice na ljubavne veze njihove djece. Drugim riječima, roditelji stvaraju pravila koja djeca usvajaju te kasnije u životu "igraju prema njima" - govori Weiser. 

Bez obzira na rezultat studije, Weiser ističe da nitko ne bi smio dopustiti da ga prošlost definira te da se taj začarani krug nevjernosti može prekinuti.

- Osoba mora raditi na sebi i otvoreno razgovarati s partnerom o svim opasnostima koje bi mogle ugroziti njihovu vezu. Ohrabrujuće je i to što ipak ima mnogo osoba vjernih u vezi čiji su roditelji bili nevjerni - napominje dr. Weiser.