GLOBUS

KOLUMBIJA Pogunilo 16 policajaca u helikopterskoj nesreći

U toku operacije protiv klana Usuga

Fena

5.8.2015

Šesnaest policajaca je poginulo kada se njihov helikopter srušio na sjeverozapadu Kolumbije, u toku operacije protiv klana Usuga, najveće organizacije narkotrgovaca u zemlji, saopćila je nacionalna policija.

- U helikopteru je bilo 18 osoba, od kojih su dvije povrijeđene i 16 se smatra nestalim - rekao je na konferenciji za novinare ministar odbrane Luis Carlos Villegas.

Nažalost, loša su predviđanja za povrijeđene, koji su dobili opekotine drugog i trećeg stepena, dodao je on.

Nešto ranije, policija je objavila saopćenje u kojem se spominje da je u helikopteru bilo 17 osoba od kojih je 15 poginulo.

Nesreća se dogodila "u toku ofanzive koja se izvodila u okviru operacije Agamemnon, protiv klana Usuga. Helikoper tipa Blackhawk se srušio između mjesta Carepa i Chigogorodo (u regiji Antioquia), saopćila je policija.

Villegas je precizirao da su tri helikoptera učestvovala u ovoj operaciji koja je kasnila zbog lošeg vremena u udaljenoj regiji Uraba. On je spomenuo oblast "guste džungle" i "topografiju".

- Trenutno, najvjerovatnija pretpostavka je udar u liticu pri brzini od 120 čvorova, ili 180 kilometara na sat, možda zbog niskih oblaka jer je helikopter potpuno uništen - rekao je ministar. 

Naveo je da je i mogućnost napada uzeta u obzir, ali "da se helikopter zapalio drugi bi to vjerovatno otkrili".

Blackhawk je helikopter za zračni transport američke proizvodnje.

U petak, jedan avion kolumbijskih zračnih snaga se srušio na sjeveroistoku zemlje i uzrokovao smrt 11 vojnika.

Klan Usuga, poznat i pod imenom Los Urabenos ili samoodbrambeni Gaitanistasi, je najveća grupa narkotrgovaca u Kolumbiji, nastala nakon demobilizacije 32.000 pripadnika paravojne desnice u 2000-tim godinama, koja se borila protiv gerile.

U toku posljednjih mjeseci, vlada predsjednika desnog centra Juana Manuela Santosa je započela snažnu ofanzivu protiv ove organizacije.

Prema policiji, ova ofanziva je dovela do hapšenja više od 300 osoba, zapljene 13 tona kokaina čiji je Kolumbija najveći svjetski proizvođač, te do uništenja 53 laboratorije za proizvodnju droge.

Prema nedavnom izvještaju UN-a, Kolumbija je u 2014. godini proizvela oko 442 tone kokaina, 52 posto više nego prethodne godine.

Ova južnoamerička zemlja je od prije pola vijeka poprište oružanog sukoba između snaga sigurnosti, gerilaca ljevice, milicija krajnje desnice i kriminalnih grupa.