BIH

Dodik: Na referendum će izaći 80 posto građana

Predsjednik RS-a o svemu pomalo

Autor:(D. K.)

5.8.2015

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je na referendum spremno da izađe 80 posto građana RS-a, od čega bi čak 75 posto glasalo protiv nametnutih odluka visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predsjednik RS istakao je da je za potrebe ocjenjivanja validnosti odluke o održavanju referenduma napravljeno istraživanje o odnosu građana prema tom pitanju i dodao da bi dramatično velika većina građana glasala protiv nametnutih odluka.

- Poslije referenduma imate neprikosnovenu volju naroda koja se mora poštovati. Ako se poštuje volja naroda, onda se zna šta treba učiniti – onda nema Suda i Tužilaštva - rekao je Dodik za "Euroblic".

Dodao je da će odluke u Narodnoj skupštini RS biti donesene nakon referenduma, onakve kakav bude referendumski rezultat.

- Ako narod kaže 'ne', onda ćemo reći da odluke Suda i Tužilaštva BiH od tog momenta ne mogu da se primjenjuju - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da ne želi da više iko spekuliše o mogućnosti odustajanja od referenduma, jer se on radi sa određenim ciljem - da se pravno nasilje visokog predstavnika anulira činjenicom da se vrati u ustavni okvir dogovor o Sudu i Tužilaštvu.

- Ustavni okvir je dogovor strana – Federacije BiH i RS-a o tome da li žele da postoji neki pravosudni instrument na nivou BiH. Uopće nije problem da na nivou BiH postoji Sud i Tužilaštvo koji bi odlučivali u skladu sa tim šta jesu ovlaštenja BiH, a ne da odlučuju o zakonima koje donosi RS, jer time devastiraju njeno pravosuđe - pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, mora se odlučivati o suštinskim stvarima, koja je i referendum naroda i "neće biti prvi, nego će ih biti i na mnogim drugim pitanjima, kao što je to dozvoljeno u čitavom svijetu".

- Sve stvari u BiH će se riješiti putem referenduma ovako ili onako - rekao je Dodik.

Komentarišući zahtjev premijera Srbije Aleksandra Vučića da još jednom razmisli o održavanju referenduma, Dodik je rekao da mu je zahvalan na iznošenju stavova vezanih za narasli animozitet određenih krugova međunarodne zajednice, ali je dodao da je odluku o raspisivanju referenduma donijela Narodna skupština, a on kao predsjednik je to inicirao.

- Pola BiH je nezadovoljno. Kako je moguće da druga polovina BiH, zajedno sa međunarodnom zajednicom, nameće nama stavove kako oni misle da treba da bude. Pogledajte šta je američka ambasadorica u BiH (Morin Kormak) pisala prije nekoliko dana - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve što je bošnjačka politika i što se čuje od lidera SDA Bakira Izetbegovića, čuje se i i od ambasadora SAD u BiH i ambasadora nekih drugih zemalja.

- Nemoguće je da ambasador dođe ovdje i skreše nama u lice kako Dejtonski sporazum i nije trebalo da postoji 20 godina, već efikasna i funkcionalna Bosna, koja je po njihovom poimanju unitarna. Morali smo da reagujemo i da kažemo – izvinite gospođo, čuli smo od vaših predsjednika ranije da je najveći ponos američke administracije Dejtonski sporazum. Otkud sada vama takav stav? - zapitao se Dodik.

Smatra da samo oni koji preskaču dubinsko procjenjivanje ne vide na koji način se sada želi graditi BiH, gdje se iz faze nametanja visokog predstavnika ide u kreiranje teških socijalno-ekonomskih uslova.

- MMF nije izvršio ni svoje obaveze iz prethodnih aranžmana, a za novi se traže reforme koje ovdje treba da izvedu narod na ulice. Kada izvedu narod na ulicu, reći će 'naš jedini sagovornik su organi BiH, entiteti pokazuju nesposobnost`. Ali, naći ćemo način da se izborimo sa tim - kazao je Dodik.

Govoreći o obilježavanju Dana sjećanja na progon i stradanje Srba iz Hrvatske, Dodik je ukazao na važnost ukazivanja da su Srbi na prostoru bivše Jugoslavije ukupno najveći stradalnici.

- U RS-u ima oko 56.000 izbjeglih iz Hrvatske, a ostali dio je otišao prema Srbiji. Taj datum, ta velika kolona izbjeglica na današnji dan prije 20 godina govori o tome da je bilo potrebno da se to obilježi - poručio je Dodik.