OSTALI SPORTOVI

SARAJEVO Danas počinje Svjetsko džudo omladinsko prvenstvo

Učestvuje oko 500 sportista iz 59 zemalja svijeta

Fena

5.8.2015

Na Svjetskom džudo omladinskom prvenstvu, koje danas počinje u Sarajevu, učestvovat će oko 500 sportista iz 59 zemalja svijeta. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati po deset takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Žrijeb Svjetskog džudo prvenstva u kategoriji takmičara do 18 godina, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, obavljen je jučer.

Predsjednik Džudo saveza Bosne i Hercegovine Branislav Crnogorac naglasio je na konferenciji za medije da nije u potpunosti zadovoljan brojem takmičara zemalja učesnica, ali da su nedavno okončane kontinentalne smotre i omladinska olimpijada u Gruziji (EYOF) najvjerovatnije razlog nešto slabijeg odziva. 

Ipak, Crnogorac ističe da su u Savezu ponosni na ukazano povjerenje Međunarodne džudo federacije (IJF), koja je odlučila dodijeliti domaćinstvo tog takmičenja Bosni i Hercegovini.

- Ponosni smo jer nam je IJF ponovo ukazao povjerenje i jer smo okupili ove mlade sportiste u Sarajevu. Također nam predstavlja veliko zadovoljstvo da smo, nakon prvog univerzitetskog džudo prvenstva, organizatori i prvog ekipnog džudo takmičenja na jednom svjetskom prvenstvu - izjavio je Crnogorac.

Dodao je da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći šta na ovom prvenstvu mogu uraditi bh. takmičari, ali da je uvijek moguće da neko od bh. džudista napravi iskorak i postigne dobar rezultat.

- Prošle godine smo imali izuzetnu reprezentaciju u ovom godištu, predvođenu Aleksandrom Samardžić i Harunom Sadikovićem. Ove godine imamo novi tim koji se tek treba dokazati, teko da je nezahvalno davati prognoze - objasnio je predsjednik Džudo saveza BiH.

Sportski direktor IJF-a Vladimir Barta naglašava da je krovna džudo federacija odlučila ponovo ukazati povjerenje BiH za organizaciju ovakvog takmičenja vođena dobrim prijašnjim iskustvima.  

- Džudo savez BiH se u prošlosti pokazao odličnim organizatorom. Pozitivno iskustvo je rezultiralo da vaša zemlja ponovo dobije organizaciju jednog velikog takmičenja - ističe Barta i dodaje da je obišao borilišta te da je zadovoljan nivoom organizacije.