BIH

U BiH umjeren promet vozila, na graničnom prijelazu Doljani pojačan saobraćaj

Stanje na putevima

Autor:A. Vr.

5.8.2015

U Bosni i Hercegovini jutros nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja, a vozi se uz umjeren promet vozila i povoljne uslove za vožnju.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, a gdje je postavljena privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno. Izdvajaju se putni pravci: Doboj-Gračanica, Bugojno-Novi Travnik, Čelinac-Kotor Varoš,Skokovi-Cazin i Čapljina-Stolac.

Na autoputu A-1 saobraća se bez vanrednih ograničenja.

Pojačan je promet vozila na GP Doljani, gdje se na izlazu iz BiH čeka oko 30 mnuta. Na ostalim graničnim prijelazima, trenutno nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj, za saobraćaj teretnih vozila zatvoreni su granični prijelazi Gorica-Vinjani Donji i Brčko-Gunja.

Apeluje se na vozače da prije polaska na put provjere potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Doboj-Gračanica u mjestu Klokotnica, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu raskrižja odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu signalizaciju.
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07.00 do 18.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-4.2
Skokovi-Cazin, zbog izvođenja radova na asfaltiranju kolovoza, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-5
Ključ-Rogolji, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
Tranzit kroz Sarajevo, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-6
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline) u toku su sanacioni radovi, od 07.00 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.
Južni prilaz Posušju (raskrsnica cesta M-6.1 i R-420), u toku su radovi na izgradnji kružnog toka, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-14.1
Bosanski Brod - Odžak - zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana od 08.30 do 15.00 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.
M-16
Jajce- Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.4
Novi Travnik-Bugojno (dionica “prolaz pored Bratstva”) zbog izvođenja sanacionih radova saobraća se jednom trakom.
M-17
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.
Most na GP Bosanski Šamac - radovi na sanaciji kolovoza i dilatacija mosta, saobraća se jednom trakom.
M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.
M-18.1
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

REGIONALNI PUTEVI:
R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.
R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.

KANTON SARAJEVO:
Zbog izvođenja neophodnih radova danas od 08.00 do 18.00 sati saobraćaj će se odvijati jednom trakom u uliciDobrinjska kod br.1.
Radi potreba snimanja dugometražnog igranog filma “Ključ” do 19. augusta dolazi do kraćih obustava (od 3 do 5 minuta) u ulicama Branilaca Sarajeva, Maršala Tita, Hamze Hume, Muse Ćazima Ćatića, Ćemaluša, Niže banje, Mehmeda Spahe, Valtera Perića, Dalmatinska, Petrakijina, Branislava Đurđeva, Čekaluša, Kundurdžiluk i Ferhadija.
Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća ulicama Halilovići, Alije Mulabegovića, Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne, Vlakovo i Jošanička (od raskrsnice sa ulicom Omladinska do raskrsnice s ulicom Igmanska), kao i na raskrsnici ulica Alije Kučukalića i Džemala Bijedića, saopćeno je iz BIHAMK-a.