KOLUMNE

Stručni na biro

Komentar dana

Amil DUČIĆ ([email protected])

5.8.2015

Snižavanjem kriterija za stručnost članova nadzornih odbora u preduzećima s državnim kapitalom federalni premijer Fadil Novalić pokazao je još jednom kako vlast ne treba da radi. Suprotno svom ekspozeu, u kojem navodi da će šansu dobiti samo najstručniji i najkompetentniji, te svim ostalim svojim slatkorječivostima, premijer je demonstrirao da ide "provjerenim" načinom imenovanja.

Posao najpodobnijima i odanima, a ne najkompetentnijima, stručnima i školovanima. Ovo je, također, direktna poruka mladim i obrazovanim kadrovima kojima je vlast namijenila pozicije na birou za zapošljavanje. Kakve li ironije, upravo premijer ovih dana s ponosom najavljuje Vladinu podršku kod prvog zapošljavanja mladih, a u praksi svojim potezima, praktično, sve čini da do toga ne dođe.

Istovremeno, prošlosedmična odluka Vlade putem koje mijenja raniju uredbu o usavršavanju budućih čelnih ljudi državnih preduzeća jasno pokazuje kojim kursem ide izvršna vlast u Federaciji. To je vlast koja djeluje po principu "imenuj što više partijskih ili rodbinskih kadrova, pa makar to bilo nauštrb pozitivnih pravnih propisa".

O tome, naime, svjedoči niz kikseva u vrlo kratkom periodu, počevši od famozne uredbe o imenovanjima u javnim preduzećima, pa sve do nasilnog imenovanja članova Uprave "Elektroprivrede HZHB", uprkos sudskoj privremenoj mjeri. Jer i u slučaju smanjivanja kriterija za stručnost članova NO, Novalićeva vlada mogla ni platiti debeli ceh, budući da su konkursi raspisani prije nego što je izmijenjena uredba.